Hodanje može pomoći u borbi protiv čestog problema koji uzrokuje starenje

.

Odluke koje donesemo danas određuju kako ćemo se osjećati sutra. To vrijedi za um i za tijelo. Mnoga istraživanja pokazala su da zdrav životni stil uvelike doprinosi smanjenju rizika od demencije, a to je nešto što će svi cijeniti.

Možda niste toga svjesni, ali stopa demencije diljem svijeta raste alarmantnom brzinom. Trenutno oko 55 milijuna ljudi živi s nekim oblikom demencije. Predviđa se da će se do 2030. godine taj broj popeti na 78 milijuna.

Nova studija stoga je vrijedna pažnje. Sveučilište Simon Fraser provelo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Frontiers in Aging Neuroscience. Njime je potvrđeno da hodanje može spriječiti kognitivni pad u starosti. Zapravo, svaka umjereno intenzivna aktivnost, poput vrtlarstva, biciklizma ili plesa, može imati isti blagotvoran učinak na mozak.

"Populacija starijih raste, a otkriće da aktivnosti mogu spriječiti pad kognitivnog zdravlja kod starijih osoba moglo bi dovesti do novih kliničkih praksi i boljih zdravstvenih ishoda", kaže voditeljica studije i neuroznanstvenica Sylvain Moreno. 

Osim lakih ili umjerenih tjelesnih aktivnosti, istraživanje također otkriva da je učenje odličan način za sprječavanje kognitivnog pada i demencije.

Starije osobe koje su redovito sudjelovale u programima učenja pokazale su mnogo snažniju spoznaju. S prašine uklonite staru gitaru i naučite svirati ili se možda upišite na tečaj slikanja koji vas je uvijek zanimao, ali se nikada nije mogao ugurati u vaš raspored. Još lakše, jednostavno odlučite naučiti nešto novo svaki dan.

"Ova studija pokazuje da čak i blage do umjerene aktivnosti, poput vrtlarstva i hodanja, te učenje glazbe i umjetnosti mogu poboljšati kognitivne funkcije kod naših starijih osoba", zaključila je dr. Grace Park.