Hyundai Motor Manufacturing Češka slavi proizvodnju 4 miliona vozila

.
Nakon prve milionske jedinice 2013., druge 2016. i treće 2019. godine, Hyundai Motor sada slavi još jednu prekretnicu u svojoj fabrici Hyundai Motor Manufacturing Češka (HMMC) u Nošovicama, Češka. U ponedjeljak, 14. novembra, HMMC je proizveo automobil sa serijskim brojem 4.000.000.

Znakoviti automobil bio je Hyundai TUCSON N Line, opremljen dinamičnom opremom i u blago hibridnoj verziji, proizveden za kupca iz Olomouca u Češkoj Republici. Unatoč pandemiji, problemima globalnog lanca nabave i drugim vanjskim utjecajima, ove godine se očekuje da će proizvesti preko 321.000 vozila, što će premašiti 2019. godinu prije pandemije. 4 miliona Hyundai automobil proizveden u HMMC-u odražava trenutni trend elektrifikacije. Udio automobila s dizel motorima je opao posljednjih godina, i ovi modeli čine samo 9 posto vozila proizvedenih u HMMC-u ove godine. Električni automobili koji se sastoje od EV, uključujući HEV, PHEV i BEV, činili su skoro 40 posto proizvodnje u HMMC-u do sada ove godine, a njihov udio će nastaviti rasti u godinama koje dolaze.

Automobili proizvedeni u HMMC-u nisu samo za Evropu
U Nošovicama je proizvedeno više jedinica TUCSON-a nego bilo koji drugi Hyundai model, što čini preko 70 posto proizvodnje od otvaranja fabrike 2008. Paleta modela i30, koja je dostupna u hatchback-u, karavan i fastback tip karoserije čini oko 17 posto proizvodnje HMMC-a, dok KONA Electric čini desetinu proizvodnje. Nagrađivani i30 N, koji se proizvodi i kao hatchback i kao fastback, čini ostatak.