Istraživanje naučnika: Lijek za artritis pomaže teško oboljelim COVID pacijentima?

lijek
Lijek za reumatoidni artritis Tocilizumab liječi teško oboljele pacijente od koronavirusa, pokazuju podaci istraživanja naučnika iz Velike Britanije i Nizozemske, piše BBC.


Naučnici su kazali da se radi o apsolutno nevjerojatnom rezultatu, a lijek se više ni ne testira jer su toliko sigurni u njegovu učinkovitost. No, precizan učinak na preživljavanje bolesnika nakon upotrebe lijeka još uvijek se istražuje.

Drugi stručnjaci pak kazali su da treba biti oprezan dok se ne objave potpuni podaci.

Lijek Tocilizumab utječe na imunološki sistem koji kod nekih pacijenata zaraženih koronavirusom reagira pretjerano, a takva reakcija, poznata i kao citokinska oluja, može biti smrtonosna.

Istraživanje je bilo fokusirano na teško oboljele pacijente koje je trebalo staviti na respirator. Ispitivanje lijeka zaustavljeno je prije dva dana nakon što su neovisni promatrači kazali da postoji dosta dokaza, od prva 303 pacijenta, koji pokazuju da lijek djeluje.

No, interpretiranje podataka je iznimno kompleksno, navodi BBC.

Podaci, naime, pokazuju poboljšanje u ishodima, ali se radi o statističkoj povezanosti ostalih elemenata kao što su stopa preživljavanja i vremena koje oboljeli provode na intenzivnoj njezi. Ljekari znaju da lijek nešto čini, ali će trebati vremena da bi se utvrdilo spašava li on život oboljelih ili samo ubrzava njihov oporavak.

Trebat će sedmice za pravilnu procjenu podataka, koji još uvijek nisu službeno objavljeni.

Liječenje ovim lijekom košta između 500 i 1.000 funti i on se oboljelima od koronavirusa daje intravenozno.

Steroidi, uključujući deksametazon, dokazano spašavaju oboljele od koronavirusa te smiruju čitav imunološki sistem, dok tocilizumab cilja specifične dijelove tog sustava.

"Imati drugu učinkovitu terapiju za kritično bolesne pacijente mjesecima od početka pandemije je bez presedana", kazala je Lennie Derde sa Univerzitetskog medicinskog centra u Utrechtu.

Profesor Peter Horby, koji je bio dio tima sa Univerziteta u Oxfordu koji je pokazao da deksametazon pomaže oboljelima, kazao je kako se radi o ohrabrujućim rezultatima koji sugeriraju da bi protuupalni lijekovi mogli pomoći u liječenju koronavirusa.

"Dosadašnji rezultati upotrebe tocilizumaba bili su dvojaki, a četiri nasumična kontrolirana ispitivanja pokazala su rezultate, od kojih su dva bila negativna, a dva pozitivna", rekao je Horby.

Izvor: