Japanci izmislili prvu pametnu masku

maska
Japanci ne bi bili Japanci, da ne ubace tehnologiju u najobičnije stvari...


Živimo u svijetu prepunom tehnologije, tako da sada dobijamo i pametne maske protiv korone! Japanska tehnološka kompanija Donut Robotics preuzela je inicijativu da napravi prve pametne maske za lice koje se povezuju na vaš telefon.

Naravno,Japanci jednostanvo nisu mogli da odole, a da ne ugrade viosku tehnologiju u nešto što danas svakodnevno koristimo. Tako je nastala ova Pametna maska koja nam pruža nekoliko funkcija.

Prva stvar koju nam ova maska obezbjeđuje jeste da kroz nju nesmetano pričamo. To se postiže zahvaljujući malim mikrofonima i zvučnicima koji kroz masku emituju zvuk govornika koji je nosi, tako da će vas svi jasno razumjeti dok je nosite.

Sljedeća stvar jeste što masku možete povezati sa telefonom i tako pričati preko maske, kao kada u rukama držite mikrofon i slušalice.

To znači da nećete morati da skidate masku kada telefonirate što je još jedna vrlo korisna stavka. Na kraju, ova maska može mjeriti i tjelesnu temperaturu, nivo kiseonika, a također posjeduje i filter za prečišćavanje vazduha koji garantuje da virus ne ulazi, niti izlazi iz ove maske.

Ono što će mnoge iznenaditi je cijena, jer će ova maska koštati 37 dolara, što nije mnogo skupo za funkcije koje će pružati.

Izvor: