Još jedan simptom Covid-19: Ako uočite ovo na svom tijelu, shvatite to vrlo ozbiljno

korona
Polako se otkrivaju svi simptomi vrlo zaraznog novog koronavirusa. U proteklih deset mjeseci saznali smo puno toga o načinu na koji utječe na različite ljude i načinu na koji reagira na različite vrste lijekova.

 

Covid-19 kao bolest gornjeg dišnog sustava uglavnom za posljedicu ima suhi kašalj, grlobolju, osjećaj hladnoće i slabosti. Osim toga, ova virusna infekcija ima i neke sekundarne simptome poput konjunktivitisa, glavobolje, gubitka mirisa i okusa. Još jedan dodatak ovom podužem popisu simptoma su kožni osipi, piše Times of India. Teško je povjerovati da može postojati bilo kakva veza između bolesti dišnog sustava i osipa na koži. No, što se tiče Covida-19, očekujte neočekivano, prenosi Večernji list.

Jedna stvar koju smo svi do sada naučili o Covid-19 je da se svašta može dogoditi, a osip na koži kod pacijenata s Covidom samo je dokaz tome.

U različitim dijelovima svijeta provedeno je nekoliko studija koje dokazuju da osip na koži može biti čest simptom kod pacijenata zaraženih koronavirusom. Prema studiji koju su proveli dermatolozi u Lombardiji u Italiji, 18 od 88 pacijenata s koronavirusom koje su pregledali u bolnici razvili su osip nakon zaraze koronavirusom.

Druga studija koju je proveo londonski King’s College također je jasno ukazala na osip na koži kao glavni simptom koronavirusa. Prema istraživačima ovog sveučilišta, virus se prvi put pojavljuje nekim ljudima na koži, kao i onima koji ne razviju druge simptome. Tvrde da osip na koži treba shvatiti ozbiljno i odmah ga liječiti.

Teško je jasno navesti i prepoznati kako izgledaju osipi u slučajevima Covida jer se međusobno prilično razlikuju. Neki su imali osip poput koprivnjače, drugima je osip izgledao poput vodenih kozica ili u obliku ravnih i mrljastih tragova. Ne postoji ustaljen način za razlikovanje osipa uzrokovanih virusnom infekcijom i drugim zdravstvenim problemima. Samo jednim pogledom ništa se ne može predvidjeti. Zbog toga infekcija Covidom može dugo vremena ostati nedijagnosticirana u bolesnika, posebno kod asimptomatskih slučajeva. Sad kad znamo da je osip na koži simptom Covida-19, ne bismo smjeli to shvaćati olako. Ako uočite bilo kakav osip na koži, obratite se svom liječniku.

Izvor: