Jutarnja meditacija je nešto najbolje što možete uraditi za sebe: 5 razloga da je uvedete u svoj život

.
Ako želite dodati meditaciju svojoj rutini, ne postoji “loše” doba dana za to, ali dobrobiti jutarnje meditacije mogu biti privlačne.

 

Najbolje vrijeme za meditaciju je vrijeme kada se zapravo možete posvetiti meditaciji.

  • Uvaženo mišljenje je da je jutro dobro vrijeme za to, a ako možete pronaći vremena ujutro, to je sjajno. Ali ako ne – svako vrijeme koje možete odvojiti za meditaciju je pravo vrijeme, kaže John Mathews, licencirani klinički socijalni radnik za Healthline.

U ubrzanom i zahtjevnom svijetu u kojem živimo, vrijeme posvećeno sebi postaje izuzetno važno. Jutro je često trenutak kada imate priliku postaviti ton za dan, povezati se sa sobom prije nego se suočite sa vanjskim zahtjevima i obavezama.

 

Dobrobiti jutarnje meditacije

 

Smanjenje stresa i poboljšanje emocionalnog zdravlja i mira

 

Jutarnja meditacija može biti veoma učinkovita u smanjenju razine stresa. Fokusiranje na disanje i trenutnu prisutnost može smanjiti anksioznost i pomoći vam da bolje reagirate na izazove tokom dana. Redovita praksa može razviti otpornost na stresne situacije, pružajući emocionalnu stabilnost i povećavajući osjećaj blagostanja, može pomoći da upravljate osjećajima zabrinutosti, iščekivanja i tjeskobe u posebno stresnim danima.

 

Poboljšanje koncentracije i produktivnosti

 

Jutarnja meditacija može poslužiti kao izvrstan početak dana, omogućavajući vam da usmjerite um i postignete veću koncentraciju. Fokus na trenutak sadašnjosti pomaže vam da bolje upravljate svojim mislima, poboljšavajući sposobnost donošenja odluka i povećavajući produktivnost tokom dana.

 

Podizanje samosvijesti i razvoj empatije

 

Meditacija vam omogućuva da se bolje povežete sa sobom i drugima. Kroz to iskustvo, možete postati svjesniji svojih emocija, reakcija i potreba, što rezultira većom empatijom prema sebi i drugima. Ova veća samosvijest vodi ka boljem razumijevanju vlastitih osjećaja i reakcija u odnosu na vanjski svijet.

 

Poboljšanje mentalnog zdravlja i kvalitete sna

 

Redovita jutarnja meditacija povezana je sa smanjenjem simptoma anksioznosti, depresije i poboljšanjem općeg mentalnog zdravlja. Opustiti um prije spavanja može rezultirati boljom kvalitetom sna. Oslobađanje od stresa i smirivanje uma prije noćnog odmora često dovodi do dubljeg i kvalitetnijeg sna.

 

Fizičke dobrobiti i povećanje energetske ravnoteže

 

Iako se meditacija prvenstveno povezuje s mentalnim blagostanjem, istraživanja pokazuju da također može imati pozitivan utjecaj na fizičko zdravlje. Učestala praksa može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, jačanju imuniteta i smanjenju boli. Također, duboko disanje i opuštanje tijela mogu doprinijeti općoj energetskoj ravnoteži.

 

Koliko dugo treba meditirati?

Istraživanja o tome koliko dugo trebate meditirati da biste doživjeli dobrobiti ograničena su i mješovita.

 

Neki stručnjaci sugeriraju da su ponavljanje, kompetencija i dosljednost važniji od trajanja. Jedna studija iz 2018. pokazala je da je 13 minuta dnevno tokom 8 sedmica bilo dovoljno da čak i početnici primijete pozitivne promjene.