Kako Japanci ostaju fit do kraja života, a nikad ne posjećuju teretane?

asd
Japan je zemlja koja je lider u dugovječnosti i ima vrlo nisku stopu pretilosti, svega 4.3 posto. Ono što bi vas moglo začuditi je činjenica da pauzu za ručak rijetko koriste za trening, štoviše, malo Japanaca ima članstvo u teretani.

U nedavnom istraživanju tvrtke Rakuten Insight, provedenom na 1000 Japanaca u dobi između 20 i 60 godina, otprilike polovica ispitanika priznala je da malo vježbaju, otprilike jednom mjesečno, ako i toliko. Najčešće kao razloge navode nedostatak vremena ili činjenicu da vježbanje ne doživljavaju kao svoj životni stil ili ga ne vole.

Kako je to moguće?

Vrlo jednostavno. Japanci ne smatraju da je odlazak u teretanu jedini način održavanja fit forme. U njihov životni stil utkana je jednostavna, dostupna i besplatna aktivnost - hodanje.

Odrasli Japanci u prosjeku dnevno naprave 6500 koraka. Odrasli muškarci u dobi od 20 do 50 godina dnevno propješače 8000 koraka, a žene iste dobi 7000. Okinavci su posebno poznati po svojoj kulturi hodanja. 

Većina Japanaca živi u prohodnim gradovima u kojima je javni prijevoz dostupan, a puno kućanstava ne posjeduje automobile. Posljedica toga je da pješače do posla, do trgovine, škole,… To je aktivnost koju svakodnevno usvaja svaka generacija - hodanje im je poput disanja. 

Ono što od Japanaca možemo naučiti jest da za bolju kondiciju ne treba izdvajati puno novca ili vremena. Dovoljno je samo svakodnevno malo više hodati.

Izvor: