Kako ljubimce zaštititi od petardi i vatrometa?

.
Praznično vrijeme je najstresniji dio godine za ljubimce. Petarde i vatromet su posebno traumatični za kućne ljubimce

Vlasnici u tom razdoblju čine sve kako bi ljubimce zaštitili od preglasnih zvukova, a ovo su neki od načina kojima možete pomoći svom ljubimcu.

Neka vaš pas ili mačka ima mjesto u kući gdje se može skriti i kojem će uvijek imati pristup. To, na primjer, može biti mjesto ispod namještaja, u nekom ormariću ili u najtišoj prostoriji u vašem domu. Imate li psa, ostavite mu u toj prostoriji njegove igračke kako bi je povezivao sa sigurnošću. Kad je o mačkama riječ, njima će biti dovoljno da se skriju ispod stola ili kreveta ili u neki miran kut.

Tijekom sezone vatrometa i petardi psa šećite dok je vani još danje svjetlo, navečer ga izvedite nakratko, a u vrijeme kad očekujete vatromet, držite ljubimca unutar kuće. Kad padne mrak, zatvorite prozore i navucite zavjese te pustite glazbu kako biste prikrili zvuk vatrometa.

Kada je vaš ljubimac uplašen, nikada ga zbog toga nemojte kažnjavati ili vikati na njega jer ćete tako samo pogoršati situaciju.

Ignorirajte i vi zvuk petardi i vatrometa. Zabavljajte se igračkom svog psa kako biste i njega potaknuli da se pridruži, ali nemojte ga forsirati da se igra ako ne želi.

Znate li psa koji se ne boji zvuka pirotehničkih sredstava i slaže se dobro s vašim psom, bilo bi idealno kada bi za vatrometa jedan drugom pravili društvo, što bi vašem mezimcu pomoglo da shvati da se vatrometa ne treba bojati.

Izvor: