Kako početi vježbati: Ovo su tri ključna koraka

.
Ponekad je teško pronaći motivaciju za vježbanje, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koje stručnjaci preporučuju kako biste osigurali da vam vježbanje postane dio svakodnevne rutine.

 

Na društvenim mrežama možete iz dana u dana nailaziti na stručnjake koji nude rješenja za pronalaženje motivacije za vježbanje. No često se možete osjećati zbunjeno i da ne znate što bi zapravo trebali raditi. Ipak, pravim pristupom možete pronaći inspiraciju za aktivniji život u samo tri jednostavna koraka koje preporučuju stručnjaci za mentalno zdravlje i fitness. Ovi koraci nisu samo teorijski koncepti, već praktični alati koji vam mogu pomoći da usvojite zdrave navike vježbanja i zadržite ih dugoročno. Nas su zaintrigirali, a vas?

Tri jednostavna koraka do motivacije za vježbanje

  1. Pronađite svoj “veliki razlog”

Vizualizirajte kako želite živjeti za desetak, 20 ili 30 godina i razmislite o tome kako vježbanje može pomoći da ostvarite taj život. Bez obzira na to jeste li inspirirani planinarenjem po Kilimandžaru s voljenom osobom, gradnjom održive kuće ili igranjem s unucima, važno je shvatiti da redovito vježbanje može poboljšati vaše zdravlje i omogućiti vam da ostvarite dugoročne ciljeve.

Dr. Sharon Gam, fiziologinja vježbanja, ističe važnost pronalaženja vašeg “velikog zašto” kako biste dugoročno ostali motivirani za vježbanje.

  1. Postavite SMART cilj

Definirajte cilj koji je specifičan, mjerljiv, ostvariv, relevantan i vremenski ograničen. To znači da bi cilj trebao biti jasno definiran, moguće izmjerljiv, realan, povezan s vašim dugoročnim ciljevima te da ima određeni vremenski okvir. Na primjer, umjesto općeg cilja “želim smršavjeti”, postavite konkretniji cilj poput “želim izgubiti pet kilograma u sljedeća tri mjeseca”.

Rebecca Capps, licencirana psihoterapeutkinja, naglašava važnost postavljanja SMART ciljeva kako biste jasno odredili što želite postići i pratili svoj napredak prema tom cilju.

 

  1. Pronađite vrstu pokreta u kojoj uživate

Istražite različite vrste vježbanja dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara. Važno je da odaberete aktivnosti koje vam donose zadovoljstvo i u kojima uživate. Bilo da je to trčanje, biciklizam, joga, plivanje ili grupni treninzi, pronađite aktivnost koja će vam pružiti motivaciju za redovitim bavljenjem tjelesnom aktivnošću.

Pronalaženje vrste vježbanja u kojoj uživate olakšat će vam održavanje motivacije i učiniti vježbanje ugodnim iskustvom, kako piše Shape.com.

Ovi jednostavni koraci mogu vam pomoći u pronalaženju motivaciju za vježbanje i ostvarite svoje fitness ciljeve, a uz sve to čine vježbanje važnim dijelom vaše svakodnevne rutine za zdraviji i aktivniji život.