KAKO SE RIJEŠITI AKNI: Prirodnim putem i bez velikog troška uklonite neugodnosti na licu

akne
Neugodni prištići na licu, leđima i ostatku tijela ne moraju se pojavljivati samo u tinejđerskom dobu. Svi koji ih imaju znaju koliko je teška borba i koliko je često pitanje kako se riješiti akni.

Akne su zapravo oboljenje kože koje stvaraju promjene u koži, točnije dijelu strukture koja se sastoji od folikula dlake i njoj pridužene lojne žlijezde. Akne se mogu nazivati i bubuljice ili prištići. Najčešće nastaju u tinejđerskom dobu, točnije za vrijeme puberteta, a uzrokuje ih pretjeran rad lojnih žlijezda unatoč uobičajenoj razini muškog hormona testosterona.  Akne uglavnom nestaju nakon dvadesete godine života, ali nije potpuno neuobičajeno da se pojavljuju i u kasnijem dobu. Kod nekih ljudi one se zadržavaju čak i do četvrdesetih godina života. Akne nisu posljedica loše prehrane ili nehigijene, dok navedeno sigurno može u nekoj mjeri utjecati na borbu s aknama.

 

 

 

Kako se riješiti akni prirodnim putem

Prije nego se odlučite na različite preparate koje ćete puno platiti, pokušajte pronaći rješenje u prirodi. S obzirom na to da je koža pri pojavi akni vrlo osjetljiva, bilo bi dobro tretirati ju prirodnim preparatima koji neće intruzivno reagirati na kožu i samo ju još više oštetiti. Vrijeme je da isprobate maske za lice protiv akni te druge trikove.

 

 

Prije svega zapamtite da nikako ne smijete dirati lice niti istiskati akne jer ćete time napraviti samo još goru stvar za svoje lice. Istiskanjem akni možete izazvati dodatnu infekciju ali i oštetiti živce na licu.

“Najbolje je na prištić stavljati tople obloge i biti strpljiv, a kada dođe njegovo vrijeme, otiđite dermatologu jer on jedini zna kako istisnuti prišt, a da se on više ne vraća. Osim toga, znat će prepoznati uzrok problema. Ako je stvar hormonskog poremećaja, propisat će vam terapiju”, savjetuje dermatologinja Sandra Lee.

Čaj od peršina

 

 

Iako se peršin najčešće koristi samo kao začin u slanim jelima, on ima i mnoga djelotvorna svojstva. Jedno od njih je i pomoć pri problemima s kožom i zdravljem. Čaj od peršina pomoći će da se riješite neželjenih toksina iz tijela i kože. Protuupalan je pa će tako očistiti kožu od akni ili potkožnih prišteva. Uz to, ako pijete čaj od peršina ojačat ćete kosu i nokte. Uz čaj od peršina možete kombinirati i čaj od koprive.

Led

Za upalu kože koje su uzrokovali potkožni prištevi i akne odličan je način stavljanje leda. Kao i kod drugih upala kože ili udaraca, led će pomoći da se upala smiri i da infekcija prestane buktati. Stavite par kockica leda u platnenu krpu i tako držite na upaljenom području nekoliko minuta dok se upala ne smanji.

Limunov sok

Umivanje limunovim sokom svakog jutra i večeri pomoći će da očistite svoju kožu u potpunosti. Ako imate jako osjetljivu kožu u taj pripravak stavite dosta vode kao vam limun ne bi dodatno upalio kožu. On će pomoći da se iz kože izbace sve prljavštine i toksini.

Cimet i med

Najdjelotvornija kombinacija za gotovo sve probleme u organizmu, a posebice s kožom. Pomiješajte žličicu cimeta u prahu i tri žličice meda. Stavite smjesu na svaku bubuljicu i tako idite spavati. Ovo radite svakih nekoliko večeri prije spavanja dva tjedna i vidjet ćete osjetnu razliku. Koža će vam postati čišća i vitalnija.

“Ova smjesa ima odlična svojstva za vlaženje kože. Kao maska može poslužiti kako bi maknula mrtve stanice kože, a koža će nakon nje biti sjajnija. Cimet je začin koji može zaustaviti razvoj bakterija i zato je odličan za ovu upotrebu”, rekao je dermatolog Howard Sobel.

Osim toga postoje još neki osnovni trikovi:

  • nakon nošenja šminke obavezno dobro očistite lice od svih prljavština
  • ne koristite previše teške ili ph kisele preparate za kožu
  • pri čišćenju kože nemojte grebati kožu ili ju guliti, čistite ju nježno
  • prije nanošenja maske za lice na licu držite topli vlažni ručnik – on će vam otvoriti pore i maska će bolje doprijeti do kože
  • ako ne znate kako se riješiti akni, na kožu nemojte nanositi tešku šminku koja će potpuno zatvoriti vaše pore. Ako koža ne može disati, toksini se samo gomilaju i koža će samo sve gore izgledati.
  • izbjegavajte umivanje vrućom vodom ili korištenje abrazivnih sredstava
Izvor: