Kako zadržati vitku liniju i ne udebljati se u doba korone?

jdj

Kako bi vam pružili podršku tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i slušati savjete stručnjaka. Danas pričamo o tome kako se ne udebljati zbog manjka kretanja i potrebe za utješnom hranom.

Savjet dana nutricionistice Sandre Krstev Barać

Ostanak kod kuće je trenutno najbolja mjera zaštite nas i naših bližnjih. No, to sa sobom podrazumijeva manjak kretanja, a samim time i veći rizik od nakupljanja suvišnih kilograma. Ne pomaže ni činjenica da bi nas ova situacija mogla prikovati uz televiziju, a u eventualnoj dokolici i do konstantnog grickanja za stas nepoželjne hrane.

nutricionistica Sandra Krstev Barać | Author: Privatna arhiva
FOTO: PRIVATNA ARHIVA Sandra Krstev Barać, nutricionistica

U situaciji kada se u smočnici rade zalihe za iduće dane, konzerve mahunarki kao i smrznuto povrće bi moglo postati najveći prijatelji vaše vitkosti. Uz proteine, vitamine i minerale, mahunarke su i jako dobar izvor prehrambenih vlakana (što vrijedi i za povrće i voće), svojstvo koje nam je iznimno važno kada govorimo o našoj liniji i sitosti. Naime, vlakna sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridonijeti osjećaju sitosti. Odlična ideja je mahunarke pripremiti i u obliku juha ili variva jer unos hrane „na žlicu“ odnosno tekućine može poslužiti i kao odličan supresor apetita. Druga solucija je ispijati nezaslađeni čaj u trenucima napadaja gladi.

Lisnate proljetne salate i drugo povrće koje bi bilo poželjno uvrstiti u svakodnevni jelovnik, no ukoliko ste škrinje napunili smrznutim povrćem, nema razloga da ih ne iskoristite. Dobro je poznato kako nutritivna vrijednost smrznutog povrća i voća ne zaostaje za onom svježih inačica. Zbog toga ne postoji izgovor da raznoliko povrće i sada ne čini niskokaloričan i ukusan prilog glavnom jelu. Štoviše, upravo nam smrznuto povrće i voće dolazi u spas jer pruža lagane namirnice u doba kada možda ne idemo u redovitu nabavu svježih namirnica.

 | Author: shutterstock
FOTO: SHUTTERSTOCK

Upravo se u ribi, svježoj ili smrznutoj, krije tajna vitkosti. Što češće uvrstite ribu na svoj jelovnik, to ćete lakše održavati vitku liniju, a ujedno ćete organizmu osigurati visokovrijedne proteine, selen, cink, brojne vitamine te omega-3 esencijalne masne kiseline, sve redom tvari koje su bitne za snažan imunitet!

U trenucima napadaja za slatkim, rješenje dolazi u vidu suhog voća. Suho voće je prava riznica slatkog okusa koje će zadovoljiti potrebu za slatkim i smanjiti želju za masnim i kaloričnim kolačima i slasticama. Ujedno sadrži i brojne važne vitamine i minerale, ali i prehrambena vlakna. Stoga posegnite za sušenim marelicama, grožđicama, šljivama, smokvama, datuljama, ali ni tu ne pretjerujte: šaka sušenog voća dnevno je sasvim dovoljna.

 | Author: Guliver/Shutterstock
FOTO: GULIVER/SHUTTERSTOCK

I za kraj, uhvati li vas pred televizijom kriza za slanim, najprihvatljivija opcija su kokice pečene na tek malo ulja i servirane u razumnim količinama. Da ne bi bilo zabune, porcije u kinu nisu razumne, stoga se držite malenih zdjelica.

Izvor: