Kako zimi postići što veći domet električnim automobilom

c

Niske temperature, koje su uobičajene u zimskim danima, mogu smanjiti učinkovitost baterije u električnim automobilima. Ako ste baš zagrizli za EV i kupili ga, nekoliko jednostavnih savjeta Goodyearovih stručnjaka može vam pomoći povećati mu domet.

Baterija se ne smije isprazniti ispod 20 posto
Punjenje električnoga vozila nemojte odgađati do posljednjega trenutka jer će vam zimi za to trebati više vremena. Pobrinite se da napunjenost baterije ne bude manja od 20 posto. Električni automobil u hladnijim uvjetima također potroši dio napunjenosti baterije da se zagrije prije početka vožnje. Stoga se preporučuje punjenje tokom noći i, ako je moguće, parkiranje u garaži da vozilo ne bude izloženo najvećoj hladnoći.

Za grijanje se pobrinite dok se automobil još puni
Energiju možete uštedjeti i prije nego što krenete od kuće. Ako se vaše električno vozilo prije odlaska još puni, počnite odmrzavati stakla i zagrijavati vozilo dok je još uključeno u struju jer na taj način za to neće trošiti energiju iz baterije, nego će vam ostati više za vožnju. To uz pomoć aplikacije na telefonu možete jednostavno učiniti iz udobnosti toploga doma.

Krenite polako
Iako je jedna od najprivlačnijih prednosti vožnje električnim automobilom naglo ubrzavanje, u hladnim mjesecima to izbjegavajte jer se kod nagloga kretanja baterija brže prazni. Osim toga tako ćete omogućiti i sigurniju vožnju; naime, zimi je površina ceste često skliska, što zahtijeva veći oprez.

Održavajte pravilan pritisak zraka u gumama
Kad je vrijeme hladno, pritisak u gumama donekle se snižava, što utječe na veći otpor kotrljanja i posljedično manju izdržljivost električnih vozila. Stoga treba češće provjeravati stanje guma i pobrinuti se da one budu pravilno napuhane. Time omogućujete optimalan domet vozila. Pravilan pritisak zraka u gumama istovremeno je važan za sigurnu vožnju – gume, naime, omogućuju optimalnu izdržljivost i dobro prianjanje samo ako su pravilno napuhane.

Odaberite prave gume
Većem dometu vozila pridonijeti ćete i odabirom odgovarajućih guma, pogotovo prilagođenih za EV. Uz to što osiguravaju dobro prianjanje, učinkovitije kočenje i izvrstan potencijal prijeđenih kilometara, malim otporom kotrljanja pomažu smanjiti potrošnju energije i u zimskim uvjetima.