Koliko često biste trebali čistiti male kuhinjske uređaje?

sa

Važno je održavati svoje kuhinjske uređaje čistima zbog toga što na taj način smanjujemo širenje bakterija, ali i zbog održavanja funkcionalnosti.

Kuhinjski uređaji su predmeti koje svakodnevno koristimo. Bilo da koristimo mikrovalnu pećnicu da podgrijemo ostatke večere ili pravimo ručak u ekspresnom loncu, svaki uređaj zahtijeva redovno održavanje. Zbog toga posebnu pažnju obratite na ove uređaje.

Mikrovalna pećnica

Mikrovalna pećnica zna biti vrlo zahtjevna za održavati, jer u njoj često ostanu komadići hrane ili masnoća. Stoga biste ovaj uređaj trebali svakodnevno održavati tako što nakon korištenja pažljivo prebrišete površine na kojima je ostala masnoća, a jednom sedmično očistite je uz pomoć vode i octa.

Blenderi

Blendere bi također trebalo odmah oprati nakon korištenja. Stavite deterdžent za suđe i toplu vodu u posudu od blendera te miješajte oko 30 sekundi. Ponavljajte postupak dok oštrice, poklopac i staklenka ne budu čisti. Očistite staklenku nakon svake uporabe kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju. Ostavite da se dobro osuši prije nego što ga ponovo uključite. Bazu blendera održavajte jednom sedmično.

ČISTITE IH REDOVNO

Osjetite neugodne mirise u kući? Ovo su mjesta koja morate provjeriti

Friteza na vruć zrak

Kada je riječ o održavanju unutrašnjih dijelova friteze, trebalo bi je čistiti svake dvije sedmice ili ukoliko je često koristite, obratite pažnju na količinu masti koja ostaje nakon pečenja. Vlažnom krpom ili papirnatim ubrusom pažljivo obrišite dijelove. Također, prilikom pečenja preporučuje se korištenje papira za pečenje, jer ćete tako spriječiti hranu i masnoće da se šire na dnu posude.

Toster

Ovaj kuhinjski uređaj trebali biste prati nakon svaka četiri korištenja. Kada čistite toster, naprije ga isključite i ostavite da se ohladi. Otresite mrvice iz njega i potom koristite deterdžent za suđe i vodu kako biste ga detaljno oprali.

Ekspres lonac

Ekspres lonci uglavnom imaju unutarnju posudu za kuhanje koja se može prati ručno ili u perilici posuđa. Čišćenje ostalih komponenti ekspres lonca zahtijeva malo više posla i trebalo bi ga obaviti svakih pet korištenja. Ako vaš ekspres lonac ima neugodan miris, napunite ga šoljom vode, šoljom bijelog octa i jednom korom limuna. Stavite ga na opciju pare na dvije minute, a onda istresite tečnost i ostavite da se osuši.