Koliko često mažete kremu sa zaštitom tokom sunčanja? Evo od čega zavisi i koliko je važno da se zaštitite

sunčanje
Najbolje je da izaberete kremu za sunčanje sa UV zaštitom širokog spektra od najmanje SPF 30.

 

Ove preporuke se odnose na ljude svih tonova kože.

U idealnom slučaju, trebalo bi da nanesete kremu za sunčanje na kožu 30 minuta prije izlaska na sunce, što mnogi ne rade, već mažu kremu onda kada se nađu na mjestu na kome će se sunčati.

 

Koliko je SPF važan?

SPF je skraćenica za zaštitni faktor od sunca. U kremi za sunčanje, SPF pomaže da se vaša koža zaštiti od sunčevog zračenja. Sunce emituje dvije vrste zračenja: UVA i UVB zrake. UVA zraci doprinose znacima starenja kože, poput bora i opuštenosti kože, dok su UVB zarci uglavnom odgovorni za opekotine od sunca. SPF djeluje tako što povećava prirodnu odbranu vaše kože od sunčevih zraka.

Na primjer, SPF od 15 pruža oko 15 puta veću zaštitu od vaše normalne kože bez kreme za sunčanje. Dakle, SPF od 50 bi pružio 50 puta veću zaštitu od kože bez kreme za sunčanje. Odabir kreme za sunčanje širokog spektra znači da je to vrsta kreme za sunčanje koja će blokirati i UVA i UVB zrake.

 

Da li SPF utiče na to koliko dugo krema za sunčanje štiti vašu kožu?

Krema za sunčanje traje u prosjeku dva sata. To znači da bi trebalo da planirate da se ponovo prijavite svaka dva sata. Ako se mnogo znojite, primijetite da vam koža gori ili provodite vrijeme u vodi, trebalo bi da nanosite kremu i češće tokom izloženosti suncu.

Niska zaštita: SPF je ispod 15

Srednja zaštita: SPF je 15 do 29

Visoka zaštita: SPF je 30 do 49

Veoma visoka zaštita: SPF je preko 50