Kožna sjedala u automobilu: Ovo su pozitivne i negativne strane

auta
Ako još niste odlučili želite li kožna sjedala u svom automobilu, upoznajte njihove prednosti i mane, a koje vam mogu pomoći donijeti odluku.

Kada je riječ o kupovini automobila, podrazumijeva se pronalazak onog modela koji ima sve što želite i sve što vam je potrebno, uključujući čak i najjednostavnije karakteristike.

Nije važno kupujete li novi ili polovni auto, jer postoji puno odluka koje treba donijeti tokom njegove kupovine. Jedna od jednostavnijih je i želite li kožna sjedala ili presvlake od tkanine. Nekima ovo može zvučati beznačajno, dok je drugima jako važno.

Kožna sjedala mnogi vole iz više razloga, a prvenstveno jer mogu dati autu ekskluzivniji izgled. Međutim, drugim ljudima se kožna sjedala ne sviđaju. Ako još niste odlučili želite li kožna sjedala u svom automobilu, u nastavku su predstavljene njihove prednosti i mane koje vam mogu pomoći donijeti odluku.

Prednosti kožnih sjedala

Ima ugodan miris: Za razliku od presvlaka od tkanine, kožna sjedala ne upijaju mirise, a imaju izrazit miris koji mnogi ljudi nazivaju mirisom “novog automobila”.

Teško se umrljaju: Na koži će mnogo teže nastati mrlje u usporedbi s tkaninom, jer je uglavnom otporna na prljavštine i slučajno prolivene tekućine.

Lako se čisti: Koža ima glatku površinu, što je čini vrlo jednostavnom za čišćenje. Možete usisati bilo koju prljavštinu i obrisati sjedala.

Udobna su: Koža ima gustu i meku strukturu koja istovremeno pruža udobnost i potporu, a mogu biti savršen izbor za osobe koje puno voze.

Odlična su za hladna podneblja: Kožna sjedala su odličan izbor ako živite u podneblju s hladnijom klimom, jer je grijanje sjedala dostupno samo kod vozila s kožnim presvlakama.

Smanjuje alergene u autu: Kožna sjedala mogu smanjiti prisustvo alergena u autu, jer se prašina i prljavština ne lijepe puno za njih, za razliku od presvlaka od tkanine na kojima se može skupiti puno prljavštine.

Veća prodajna vrijednost: Automobili s kožnim sjedalima stoji više, odnosno ima veću prodajnu vrijednost, posebno ako su sjedala dobro održavana.

Nedostaci kožnih sjedala

Kožna sjedala imaju puno prednosti, ali kao i mnoge druge stvari, imaju i neke nedostatke koje treba uzeti u obzir, a koje objašnjava Did You Know Cars.

Trošak: Ovo je vjerojatno glavna negativna karakteristika kožnih sjedala. Luksuzna unutrašnjost putničkih vozila obično podrazumijeva i kožna sjedala, dok je kod drugih to nadogradnja, koja nije nimalo jeftina. Zato se treba prvo zapitati je li taj trošak opravdan.

Utjecaj temperature: Tokom ljeta, kada su visoke temperature, kožna sjedala se mogu dosta zagrijati, nekada toliko da je teško uopće sjesti na njih. Također, imaju tendenciju zalijepiti se za kožu izazivajući neugodan osjećaj. Naravno, postoji opcija ventilirabnih i hlađenih sjedala , ali to je još jedna nadogradnja koja se mora dodatno platiti.

Održavanje: Kožu je zaista lako očistiti, ali zahtijeva redovno održavanje. S vremenom će se sav znoj, prašina, prolivene tekućine i ispale mrvice probiti do pora kožnih sjedala. Ako se redovno ne održavaju, to trošenje može biti vidljivo. Osim toga, koža može otvrdnuti i popucati, što se ne može lako popraviti.

Ograničene boje: Kožna sjedala imaju manji izbor boja, a koji se uglavnom svodi na crnu, sivu i bež boju. Za sve koji bi voljeli personalizirati interijer automobila, kožna sjedala možda neće biti pravi izbor.

Izvor: