Minerali i vitamini za devet najljepših mjeseci

trudnoca

Kada je tema pravilna prehrana, nije svejedno da li žena u trudnoću ulazi s viškom, manjkom ili optimalnom težinom. Zbog toga svakoj trudnici ginekolog na samom početku trudnoće treba individualno odrediti dijetu, odnosno program pravilne ishrane.  

 

Volume 0%

Obroci trebaju biti dobro iskombinirani

Trudnica mora često jesti, najmanje pet puta dnevno. Obroci trebaju biti dobro iskombinirani i ne previše obilni. Danas gotovo da nema trudnice koja ne zna da ne treba jesti za dvoje. Naprotiv, energetske potrebe u kalorijama se tek u drugoj polovini trudnoće neznatno povećavaju za 300 kcal/dan, a u periodu laktacije za 500 kcal/dan.

Tokom trudnoće treba voditi računa o dobrom međusobnom odnosu proteina, masti i ugljikohidrata. S obzirom na značaj proteina kao osnovne gradivne materije koja utječe na rast fetusa, važno je unositi dovoljne količine. Preporuke su da je dnevna količina oko 60 g/dan, to jest od 10 do 16 grama više nego prije trudnoće.

U trudnoći izrazito rastu potrebe za željezom, oko 50 posto više nego prije trudnoće. Preporuke RDA za željezo su 27 mg /dan. Željezo je značajno jer je kao sastavni dio hemoglobina odgovorno za snabdijevanje kisikom svake ćelije, a bez njega nema života.

  • Ukoliko se buduća majka pravilno hrani, nema posebne potrebe za dodanim dozama kalcija - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Ukoliko se buduća majka pravilno hrani, nema posebne potrebe za dodanim dozama kalcijaFOTO: ILUSTRACIJA

Neadekvatno snabdijevanje kisikom može dovesti do značajnih komplikacija u samom toku trudnoće. Studije su pokazale da trudnice koje tokom prvog trimestra započnu suplementaciju željezom imaju značajno manji broj prijevremenih porođaja, rađaju djecu veće tjelesne mase, s boljom ocjenom na rođenju, rjeđe se javljaju zastoj u rastu ploda kao i komplikacije u toku porođaja.

Ukoliko se buduća majka pravilno hrani, nema posebne potrebe za dodanim dozama kalcija. Mnogo se veća pažnja obraća količini magnezija koji treba unijeti, odnosno međusobnom odnosu kalcija i magnezija. Njihov neadekvatni odnos može prouzrokovati pojavu hipertenzije ili pojavu prijevremenih kontrakcija i prijevremenog porođaja. 

 

Vitamin D je od posebnog značaja

Unošenjem vitamina E, C i selena, kao moćnih antioksidantnih sredstava smanjuje se rizik od prerane ćelijske smrti (zbog porasta količine slobodnih radikala koji prate trudnoću i svaki proces intezivnih dioba ćelija), pojave hipertenzije i oštećenja krvnih sudova, pojave prijevremenog porođaja i edema kod trudnica, posebno u rizičnim grupama.

Vitamin A je od posebnog značaja za rast i razvoj ćelije, njenu diferencijaciju, reprodukciju, funkciju imunološkog sistema. Nedovoljne količine vitamina A mogu dovesti do prijevremenog porođaja, zastoja u rastu ploda, novorođenčad su mnogo osjetljivija na infekciju, imaju i oteženo sazrijevanje pluća...

Vitamin D je od posebnog značaja u metabolizmu kalcija kod majke i fetusa i od presudnog je značaja za rast i razvoj kostiju.

Izvor: