Mnogi griješe pri spremanju turske kafe i tako joj kvare okus: Evo šta je potrebno uraditi

.
Ako je dobra kafa, u šali se kaže da se djevojka može "udati"

Domaća turska kafa, kako se naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu, najčešće se pije ujutro i često se smatra mjerilom kuharskog umijeća. Ako je dobra, u šali se kaže da se djevojka može "udati", što bi trebalo značiti da je pogodila pravi omjer kafe, vode i po potrebi šećera.

 

Iako to nije neka velika nauka niti ozbiljno kulinarsko umijeće, ne može svako skuhati dobru kafu. U to ste se sigurno više puta uvjerili i sami.

Uobičajeni postupak je da se u kuhalo za vodu ulije voda, po potrebi se zašećeri i zagrijava do vrenja. Zatim skinuti s vatre, odliti malo vode (da se napravi prostor u džezvi i ne prekipi), dodati mljevenu kafu - na jednu šoljicu vode dodaje se jedna velika čajna kašika kafe. Ponovno stavite lonac na šporet da smjesa prokuha pa ulijte ostatak vode.

Druga varijanta je da se voda ne oduzima - ako je džezva veća, onda nema bojazni da će se tekućina proliti kad provri, nego se kafa odmah sipa gdje se zadržava dok ne "kihne" odnosno "baci ključ", prenosi Krstarica.

 

Na Redditu je ovaj video tradicionalne pripreme turske kafe izazvao lavinu reakcija jer, kao što vidite u videu, trik je u tome da vam kafa što više vri.

 

Foto:Instagram