Možemo li brže izgubiti kilograme ako pijemo više vode: Evo šta je pokazala nova studija

J
Iako je već poznato da je dobro unositi minimum dva litara vode dnevno, neke dijete se oslanjaju na dvostruko veće količine vode

S različitih strana možemo čuti koliko je voda zaslužna za održavanje zdravstvenog stanja, ali i dobrog izgleda kože i fit linije.

Iako je već poznato da je dobro unositi minimum dva litara vode dnevno, neke dijete se oslanjaju na dvostruko veće količine vode. Ipak, pitanje je da li su ovo samo mitovi ili su dijete koje su potkovane ovim unosom vode istinite?

Mnogi koji se vode dijetama koje u osnovi imaju da se unose velike količine vode, govore da voda, pored toga što zauzima prostor za hranu, pomaže u sagorijevanju kalorija i masti. Nažalost, malo je studija koje bi to potvrdile.

Prvi mit: Voda sagorijeva kalorije

Jedna kratka studija, u kojoj je učestvovalo 14 osoba, pokazala je da unošenje 500 mililitara vode povećava potrošnju energije dok mirujemo za oko 24 posto. To se odnosi i na vrijeme prije treninga, prenosi Ona.rs.

Iako ovo možda zvuči odlično, ovaj efekt je trajao samo sat. Prosječna odrasla osoba od 70 kilograma koristila bi samo dodatnih 20 kalorija, poput četvrtine keksa, na svakih 500 mililitara vode koju popije.

Još jedno istraživanje na osmero mladih odraslih pokazalo je povećanje potrošnje energije samo kada je voda bila hladna i iz frižidera. Uslijedilo je skromno povećanje sagorjelih kalorija od četiri posto. To može biti zato što tijelo treba da koristi više energije da bi se voda podigla na tjelesnu temperaturu ili zato što je potrebno više energije da tijelo filtrira povećanu zapreminu tečnosti kroz bubrege.

I opet, ovaj efekt je primjećen samo oko sat.

Dakle, iako bi to naučno moglo biti moguće, stvarno neto povećanje sagorjelih kalorija je malo. Recimo i da popijete dodatnih 1,5 litara vode dnevno, uštedjeli biste manje kalorija nego što ima u jednom komadu hljeba.

Drugi mit: Voda smanjuje apetit

Ovo je djelimično tačno, uzimajući u obzir da, ako je vaš stomak barem dijelom napunjen vodom, manje ima mjesta za hranu. To potvrđuju i brojne studije, pogotovo kada su u pitanju starije osobe. Isto tako, ljudima koji su bolesni ili imaju problema sa ishranom, ne savjetuje se da piju vodu prije obroka.

Jedna studija je pokazala da su stariji ljudi izgubili dva kilograma u roku od 12 sedmica kada su pili vodu prije jela. S druge strane, mlađi učesnici (do 35 godina) nisu izgubili na težini, bez obzira na to da li su pili vodu prije obroka ili ne. Dakle, iako može utjecati na smanjenje apetita, najvjerovatnije se ta nova kilaža neće dugo zadržati.

Ako pokušavate da jedete manje i da smršavite, unos prevelikih količina vode možda nije odlično rješenje, tvrdi "Sciencealert.com".