Najbolje namirnice za zdrava pluća

Ishrana
Kada je vaše zdravlje u pitanju, ono što konzumirate igra izrazito važnu ulogu. Dakle, ishrana je izuzetno važna za sve funkcije i organe u vašem organizmu, uključujući i vaša pluća.

Ako ste zabrinuti zbog štete koju ste učinili vašim plućima nakon godina pušenja ili jednostavno želite upravljati trenutnim zdravljem vaših pluća, postoje specifične namirnice koje vam mogu pomoći. Za njih je naučno dokazano da mogu utjecati na zdravlje vaših pluća. Body.ba vam donosi najbolje namirnice koje preporučuju stručnjaci:

1.Bijeli luk

Bijeli luk ima protuupalna svojstva i smanjuje štetu uzrokovanu slobodnim radikalima. Osim toga, konzumiranje bijelog luka također može igrati ulogu u smanjenju rizika od razvoja raka pluća.

2.Voda

Za optimalno zdravlje pluća pobrinite se da pijete puno vode, jer pluća koriste vodu da bi se vaši dišni putevi očistili od stvaranja sluznica i upala. Ne može se dovoljno naglasiti važnost pijenja dovoljno tečnosti u smislu održavanja zdravlja pluća. Pluća čini čak 80% vode, pa čak i blaga dehidracija može značajno utjecati na rad pluća.

3.Složeni ugljikohidrati

Ugljikohidrati proizvode više ugljičnog dioksida u odnosu na masti. Stručnjaci preporučuju konzumiranje zdravih ugljikohidrata koji su bogati vlaknima i imaju protuupalna svojstva, poput integralnog hljeba ili zobenih pahuljica. Također se savjetuje izbjegavanje jednostavnih ugljikohidrata u svim prerađenim namirnicama ili pecivima, bijelom hljebu i onima u slatkim pićima.

4.Zdrave masti

Neko ko već ima poteškoće s disanjem može primijetiti bolje disanje na dijeti s malo ugljikohidrata i više masti. Da biste dobili više zdravih masti, uključite jednu porciju orašastih plodova u vašu dnevnu ishranu. Probajte orahe, koji su najbogatiji biljni izvor omega-3 masti, jedite masnu ribu - losos, sardine, inćune - najmanje dva do tri puta sedmično i pospite mljevene lanene sjemenke po žitaricama i salatama.

5.Jabuke i paradajz

Jabuke i paradajz imaju sposobnost pomaganja u usporavanju prirodnog opadanja funkcije pluća. I studije sugerišu da ove dvije namirnice mogu igrati ulogu u pomaganju u obnavljanju pluća bivših pušača. Jabuke i paradajz sadrže visoku razinu antioksidanata, koji mogu biti važni u zaštiti pluća od štetnih utjecaja atmosferskih zagađivača i cigaretnog dima.

6.Hrana bogata vitaminom D

D vitamin može ojačati imunološki sistem i smanjiti upalu dišnih puteva. Nizak nivo vitamina D povezan je s povećanom dječjom astmom, a dokazano je da dodaci vitamina D pomažu u smanjenju napada astme. Druga istraživanja sugerišu moguću povezanost između smanjenog nivoa vitamina D i bolesti pluća. Prehrambeni izvori vitamina D uključuju obogaćeno mlijeko, jaja, jogurt i losos.

7.Zeleni čaj

Ovo je dobar izbor za zdravlje pluća s obzirom na visoku razinu antioksidanata, uključujući kvercetin, koji djeluje poput prirodnog antihistaminika i usporava oslobađanje histamina, smanjuje upalu i štiti pluća od iritacije.

8.Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C može imati zaštitni učinak protiv raka pluća. Stručnjaci savjetuju da unosite dnevnu dozu vitamina C iz hrane poput proizvoda narandžaste boje kao što su narandže, papaje, bundeve, šargarepa, jabuka i crvena paprika.

Izvor: