Namaz je vjernikov svakodnevni mi’radž

.
Božija vjera je lahka i ona od čovjeka ne traži puno. Traži onoliko koliko je samom čovjeku potrebno da razgali svoju dušu i namazom se odmori od svih ovodunjalučkih briga i preokupacija.

Uzvišeni Allah je punoljetnim muslimanima propisao pet dnevnih molitvi (namaza) putem kojih će se približavati svome Stvoritelju i putem kojih će iskazivati svoj najsavršeniji vid zahvalnosti na svim blagodatima koje su im date.

Namaz kao najljepši vid skrušenosti, pokornosti i zahvalnosti dat je ljudima kao mi’radžski dar sa neba, ali je i sam, u jednoj hadiskoj predaji, nazvan ”vjernikovim (svakodnevnim) mi’radžom”. Iz tog razloga pravi vjernik nikada neće odbiti ovaj posebni dar i zapostaviti svoj mi’radž odnosno svoje duhovno uzdignuće.

Vjernik putem namaza ima priliku da se misaono i duhovno svakodnevno uznese iznad svih ovodunjalučkih briga, problema i preokupacija i da na par minuta zaplovi okeanima neizmjene Allahove milosti i zadovoljstva.

To posebno duhovno stanje u kojem se muslimani vjernici nalaze dok obavljaju ovaj vid ibadeta ne može se platiti ničim niti se to doživljeno stanje može opisati riječima.

Stoga te, cijenjeni čitaoče, pozivam da ne oklijevaš i da i ti čim prije zaploviš ovim neiscrpnim okeanima Božije milosti i zadovoljstva kako ne bi ostao uskraćen svih silnih nagrada koje očekuju redovne klanjače.

Božija vjera je lahka i ona od čovjeka ne traži puno. Traži onoliko koliko je samom čovjeku potrebno da razgali svoju dušu i namazom se odmori od svih ovodunjalučkih briga i preokupacija.

Nakon što uzme abdest i okrene se prema kibli, nijeteći početak svog namaza, vjernik u ovaj obred ulazi skrušeno i s ljubavlju.

Namaz je ibadet koji počinje tekbirom, a završava selamom. Ukoliko ga klanjamo u džematu (kolektivno) za imamom, onda sve pokrete činimo nakon imama.

Kad nastupi zora pa do pred sami početak izlaska sunca vjerniku je propisan namaz koji ima dva pregibanja (rekata) (sabah).

U podnevnom periodu dužan je klanjati četiri rekata, popodne (ikindija) četiri, početkom večeri (akšam) tri, i kad nastupi noć (jacija) četiri rekata.

To je ukupno 17 propisanih rekata koji su Allahova milost za tebe, pa zato nemoj biti ravnodušan prema toj milosti. Onaj ko bude vodio računa o ovim namazima Uzvišeni Allah će voditi računa o njemu. O tome nam kazuje mnoštvo hadisa. Iz tih hadisa saznajemo također da će onome ko bude čuvao ovih pet propisanih namaza biti oprošteni grijesi ukoliko se, živeći kao vjernik, bude suzdržavao onih velikih.

Ovaj ibadet će čovjeka praktičara vremenom udaljiti od svih grijeha i učiniće ga iskrenim i čestitim insanom koji će uvijek biti od koristi svima. Od njega društvo neće imati nikakvu štetu, jer vjernika namaz postepeno čeliči i udaljava ga od svega što je ružno i loše.

Onaj ko poželi da poveća svoj ibadet svome Gospodaru, pa bude htio dobrovoljno u toku dana da ibadeti u svojoj kući ili džamiji, on svakako za to ima mogućnost i naravno za to i dodatnu nagradu (sevap).

Ti dobrovoljni namazi (nafile), poznati kod nas kao dnevni sunneti, popratni su vid ibadeta s kojim vjernik želi što više vremena u toku dana da provede obraćajući se svome Gospodaru. Ove dobrovoljne namaze nam je i sam Muhammed, a.s., preporučio, ali o njima, ako Bog da, nekom drugom prilikom.

Za Akos.ba piše: Admir Iković