Ne možete spavati kad ste na odmoru? Ove će vam tehnike pomoći u tome

spavanje
Putovanje je avantura kojom širimo horizonte, učimo o novim kulturama i dobivamo novi polet. Istraživanje novih destinacija, uživanje u lokalnoj kuhinji i predivnim krajolicima može biti iznimno uzbudljivo.

 

Ipak, uz svo ovo uzbuđenje dolazi i jedna loša strana s kojom se susreću mnogi ljubitelji putovanja: problemi sa spavanjem. Lošije spavanje tijekom putovanja može nam pogoršati raspoloženje i učiniti nas nervoznima, zbog čega nećemo moći uživati u odmoru.

Nekoliko savjeta za kvalitetan san tijekom putovanja:

 

Usvojite rutinu

Održavanje rutine spavanja ključno je pri putovanjima. Naša tijela najbolje funkcioniraju u rutini, a kvalitetu sna možete poboljšati ako se držite rasporeda čak i dok putujete. Pokušajte se svaki dan buditi i lijegati u isto vrijeme i prilagodite svoje spavanje lokalnoj vremenskoj zoni, što će pomoći u regulaciji unutarnjeg sata i smanjiti efekte takozvanog “jet laga”.

 

Pametno odaberite smještaj

Odabir smještaja ima ključnu ulogu u osiguravanju mirnog sna. Kada rezervirate smještaj, odaberite hotele kojima je prioritet komfor i koji nude usluge koje pomažu odmoru, poput teških zastora, zvučno izoliranih soba i madraca visoke kvalitete. Usto možete zatražiti sobu daleko od bučnih dijelova hotela ili dizala.

 

Pazite što jedete

Ono što jedemo prije odlaska na spavanje uvelike utječe na kvalitetu sna. Naravno da je primamljivo uživati u lokalnim delicijama i egzotičnim koktelima dok smo na odmoru, no važno je pripaziti na to kako će oni utjecati na naš san. Netom prije spavanja treba izbjegavati teške obroke i umjesto toga se odlučiti na lakše opcije. Također treba pripaziti na unos kofeina i alkohola, budući da oboje može utjecati na kvalitetu sna. Ključ je u umjerenosti.

 

Budite aktivni tijekom dana

Fizička aktivnost tijekom dana donosi bolje spavanje noću. Redovita aktivnost ne samo da umanjuje stres, već i poboljšava san. Dok putujete, iskoristite mogućnost istraživanja destinacija pješice. Možete i planinariti ili se okušati u lokalnim fitness opcijama. Ne samo da ćete bolje doživjeti lokalnu kulturu, već ćete i na zdrav način izmoriti tijelo i tako si osigurati bolje spavanje.