Nissan Qashqai: Originalan i sada još bolji

r

Ništa ne miruje dugo u segmentu visokokonkurentnih krosovera koji je Nissan uveo sa originalnim Qashqaijem. Od lansiranja treće generacije Qashqaija, prodao je više od 350.000 jedinica u Evropi i nastavlja da postavlja standarde za crossovere – pionir i još uvijek mjerilo. I da bi zadržao svoje mjesto kao referenca u svom segmentu, dobio je sveobuhvatno estetsko osvježenje, kao i značajna ažuriranja tehnologije.

Ažuriranja eksterijera osvježavaju Qashqaijev izgled
Novi Qashqai odiše oštrom i modernom dinamikom zahvaljujući osvježenom dizajnu. Prednja maska ​​Qashqaija je sveobuhvatno ažurirana kako bi se stvorio upečatljiviji prvi utisak. Inspirisan uzorcima drevnih japanskih oklopnih vaga, sada se sastoji od desetina visoko sjajnih trodimenzionalnih elemenata u obliku zareza obojenih crnom bojom visokog sjaja koji kao da lebde u prostoru između ivice poklopca motora i držača registarske tablice. Bokovi branika su u boji karoserije, a crna traka u visokoj sjajnoj završnici se proteže ispod registarske pločice do donjih uglova branika.

Nova prednja svjetla donose osjećaj svrhe i prisutnosti, sa još oštrijim izgledom. Sada ima adaptivni modul dugih svjetala upotpunjen manjom jedinicom za širu distribuciju snopa, korisna za povećanu vidljivost u uvjetima slabog osvjetljenja i magle. Dnevna svjetla sada okružuju glavno sočivo prednjeg svjetla, spajajući se sa tankim svjetlom iznad prednjeg svjetla koje je slično jedinici na prethodnoj iteraciji Qashqaija, ali sada ima osvijetljeni “Nissan” na vanjskoj ivici. Gornji element dnevnog svjetla postaje pokazivač smjera kada se aktivira i, po prvi put, ima uzastopna svjetla za skretanje (prema razredu).

Pozadi, oblik svjetala ostaje nepromijenjen, ali je sastav svjetala unutar jedinice redizajniran.Branik je preoblikovan i sada ima usklađenu boju – ili sjajno crnu na verzijama višeg kvaliteta ili boju karoserije na novom N-Design razredu. Isto tako, kada se gleda iz profila, ažurirani Qashqai na višim klasama ima koristi od nove sjajno crne završne obrade na karoseriji ispod vrata i lukova točkova.

Novi 18-inčni aluminijski točak sa dijamantskim rezom sada je standardna oprema za Qashqai srednje klase. Za više razrede, tu su novi 19” aluminijski i novi 20” dijamantski izrezani alu felni. Tri nove boje dodane su Qashqaijevoj paleti. Pearl White je nov i ima čistiju, čistu nijansu koja izgleda kao da daje sjaj u određenim uvjetima osvjetljenja. Pearl Black zamjenjuje prethodnu crnu opciju i ima bogatiju crnu nijansu i ima efekat izoštravanja definicije vizuelne geometrije Qashqaija.Pet Qashqai boja – Pearl White, Deep Ocean, Fuji Red, Magnetic Blue i Ceramic Gray – dostupne su u dvobojnoj boji, sa crnim krovom za prepoznatljiviji izgled.

e-POWER: jedinstven i inovativan pogonski sklop
U skladu s pionirskim duhom koji je iznjedrio originalni Qashqai i koji je izumio segment krosovera, e-POWER je jedinstveni elektrificirani pogon koji se pokazao tako popularnim među kupcima od svog lansiranja 2022. godine.

U svijetu inženjeringa, najjednostavnije ideje su često najbolje. A e-POWER savršeno odražava taj princip. Benzinski motor proizvodi električnu energiju koja se koristi za pogon kotača. Ovo je daleko jednostavnije rješenje od bezbroj tradicionalnih hibrida koji se danas prodaju. Ključ jedinstvenog i inovativnog pogonskog sklopa e-POWER je u tome što nema mjenjača. Kotače uvijek pokreće samo električni motor. Čisti električni motor direktan pogon na točkove znači trenutni, veliki obrtni moment i linearan odziv. Predstavlja senzaciju EV pogona bez potrebe za razmišljanjem o punjenju – svojevrsna odskočna daska za kupce koji još nisu spremni da pređu na 100% EV.

Jedina uloga naprednog 3-cilindričnog motora s turbopunjačem – s tehnologijom varijabilnog omjera kompresije – je da generira električnu energiju, koja se preko pretvarača šalje ili do 140kW elektromotora ili baterije od 1,8kwh (ili oboje, prema scenariju vožnje) . Poput čistog električnog vozila, e-POWER sistem može iskoristiti zamah tokom kočenja ili vožnje kako bi vratio električnu energiju u bateriju. Vozači takođe mogu izabrati B režim na biraču stepena prenosa za više nivoe regeneracije kočnica. Nissanova e-Pedal Step funkcija omogućava vozačima da voze samo pomoću papučice gasa – gdje se značajno kočenje postiže nakon otpuštanja papučice gasa. Nakon nekoliko minuta, vožnja s aktiviranom e-Pedal Step postaje druga priroda, posebno u urbanom okruženju. (Kočnica će i dalje biti potrebna u nekim nepredviđenim okolnostima. A e-Pedal Step će kočiti samo vozilo dok ne bude u „puzaćoj“ brzini, kao tradicionalni automatski mjenjač. Za potpuno zaustavljanje, kočnica će biti potrebna).

Od lansiranja na Qashqaiju i X-Trailu u septembru 2022., Nissan je prodao preko 100.000 vozila opremljenih e-POWER u Evropi – a kupci vole osjećaj električne vožnje.