No stress: Za relaksaciju dovoljno je samo 20 minuta vožnje bicikla

biciklo
Jeste li znali da samo 20 minuta dnevno na biciklu može utjecati na smanjeno lučenje hormona koji uzrokuju stres?! Da, istina je, a to su potvrdila i najnovija istraživanja. Ono što je bitno jeste da se čuvate ljetnih vrućina i jakog sunca kada birate vrijeme vožnje. Jutarnja vožnja ili kasno popodnevna su najbolji izbor.


Unaprijed isplanirajte biciklističku rutu u skladu sa svojim trenutnim sposobnostima zbog sigurnosti i obavijestite porodicu ili prijatelje ako vozite sami. Uz pomoć mobilnih aplikacija ili sportskih satova možete pratiti svoj napredak. I ne zaboravite, energetska pločica ili čokoladica neka vam uvijek bude pri ruci.

Obucite se prikladno za vožnju biciklom. Nosite kacigu zbog sigurnosti. Kaciga vam čuva glavu od povreda i štiti od direktnog utjecaja sunca. Takođe, ne zaboravite i naočale jer štite vaše oči od sunčanih zraka, ali i od vjetra, prašine i naleta insekata. Nosite užu odjeću da vam ne zapinje za lanac ili za dijelove bicikla prilikom silaska s bicikla ili uspinjanja kako bi izbjegli nenadane padove.

Nosite adekvatnu obuću. Sandale, japanke i cipele s petom nisu idealne za prijanjanje na pedale. Nemojte slušati muziku preko slušalica prilikom vožnje biciklom jer vas može ometati i prikrit zvukove okoline u prometu, kao i nadolazeća vozila.

Izvor: