Nutricionist: Ako ne možete smršati, možda vam u prehrani nedostaju ove tvari

ć

U želji za mršavljenjem, fokus često pada na brojanje kalorija i povećanje tjelesne aktivnosti. Međutim, uloga hranjivih tvari u prehrani ključan je dio mršavljenja koji prečesto zanemarujemo. Tijelu je potreban raznolik niz vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranjivih tvari, a nedostatak tih tvari može biti uzrok toga što ne možete izgubiti kilograme.


Nutricionist Jacek Szymanowski otkrio je da bi nedostatak određenih hranjivih tvari u prehrani mogao biti razlog zašto ne možemo smršavjeti.

Masti

Masti imaju važnu ulogu u prehrani i mogu pozitivno utjecati na proces mršavljenja ako se konzumiraju umjereno. Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, orašastim plodovima i maslinovom ulju, bogate su hranjivim tvarima i mogu pomoći da se duže osjećate siti, čime utječu na manji unos kalorija.

Tijekom mršavljenja, bitno je održavati osjećaj sitosti kako biste izbjegli unos nepotrebnih kalorija, a nutricionist kaže da su “masti ključne za optimalno funkcioniranje srca, tjelesnih stanica i mozga”. Dodaje da su “jednostruko zasićene masti presudne u mršavljenju jer pomažu da se dulje osjećate siti, smanjujući unos kalorija. Također pospješuju metabolizam i sposobnost tijela da sagorijeva kalorije.”

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati su vrijedan nutrijent koji može podržati mršavljenje. Složeni ugljikohidrati, koji se nalaze u hrani poput cjelovitih žitarica te voća i povrća, daju esencijalnu energiju tijelu i mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, potičući osjećaj sitosti. Ugljikohidrati su i bogati vlaknima koja pomažu probavi, prenosi She Finds.

Uklanjanje ugljikohidrata iz prehrane moglo bi sabotirati napore u mršavljenju više nego konzumacija. “Još uvijek trebate ugljikohidrate u dijeti za mršavljenje kako biste dugo održali zdravu težinu. Ugljikohidrati bogati vlaknima ispunjavaju želudac i dulje utažuju glad. Dijeta bez ugljikohidrata povećava želju za hranom, čini vas razdražljivima te sklonima promjenama raspoloženja”, ističe nutricionist.

Probiotici i prebiotici

Često hvaljeni zbog svojih dobrobiti za probavu, probiotici i prebiotici imaju značajnu ulogu u kontroli težine. Probiotici su korisne bakterije koje promiču zdravlje crijeva balansirajući mikrobiom, dok prebiotici predstavljaju neprobavljiva vlakna koja služe kao hrana tim korisnim bakterijama.

Szymanowski ističe da dobre bakterije “igraju ključnu ulogu u probavi masnih kiselina i vlakana. Poboljšavaju zdravlje crijeva te utječu na to koliko učinkovito tijelo višak kilograma. Konzumacija puno probiotika i prebiotika smanjuje upalne spojeve koji mogu dovesti do debljanja i inzulinske rezistencije.”

Ako želite unijeti više prebiotika i probiotika u prehranu, možete jesti kombuchu, kefir i jogurt.