Roditelji oprez: Opasna "suicidalna igra" Momo opet kruži internetom

Nastavnici u Velikoj Britaniji upozoravaju roditelje da se online "suicidalna igra" Momo ubacuje u videozapise Fortnita na YouTubeu. Škole širom Britanije javljaju da su djeca na meti jezivih slika i video isječaka veoma uznemirujućeg karaktera.

"Izazov Momo" povezan je sa smrću dvoje djece i potiče mlade da se povrijede, a u nekim slučajevima čak i da si oduzmu život. 

Škole  u V. Britaniji su počele izdavati upozorenja na svojim web stranicama i preko društvenih medija tvrdeći da ih je kontaktiralo na stotine zabrinutih roditelja.

Kazali su da se uznemirujući snimci pojavljuju usred naizgled nevinih videa dječjeg crtanog filma Pepa Prašćić ili kompjuterske igre Fortnite.

Jedan od videozapisa, kažu, počinje nevino, kao primjerice početak epizode Pepa Praščića, ali se ubrzo pretvora u izmijenjenu verziju s nasiljem i uvredljivim jezikom.

U jednom drugom videu imena "MoMo" prikazuje se iskrivljena bijela maska koja potiče djecu da rade razne opasne stvari bez da to kažu svojim roditeljima, kako prenosi RadioSarajevo.ba.

U Argentini je čak 12-godišnjak počinio samoubistvo, a sve zbog straha od "suicidalne igre".

Momo podrazumijeva jezivu ženu s tamnom kosom, đavoljim osmijehom i jako izbočenim očima. Ona mami djecu putem WhatsApp-a te im zatim šalje slike i upute o tome kako nauditi sebi i drugima, piše Daily Mail. 

Izvor: