Osvježite se ukusnim sladoledom od jagoda koji ćete napraviti sami

.

Ljeto je sve bliže, a topliji dani zahtijevaju adekvatnu hranu koja će nas rashladiti. Zbog toga mnogi uživaju u jedući sladolede različitih okusa.

Pored nezaobilaznog čokoladnog sladoleda, mnogi osvježenje pronalaze u voćnim okusima. S obzirom da je sezona jagoda, predlažemo vam da sami napravite sladoled od jagoda.

Potrebni sastojci:

500 gr jagoda

200 ml slatkog vrhnja

200 ml mlijeka

pet kašika šećera

dvije kašike meda

malo cimeta

vanilin šećer

Prvo jagode isjecite na male komade, a potom ih dodatno usitnite blenderom. U isitnjene jagode dodajte šećer, med, cimet, vanilin šećer. Deset jagoda ostavite po strani.

Potom u drugu posudu dodajte slatko vrhnje te ga umutite mikserom. Kada se stvori čvrsta pjena postepeno dodajite mlijeko. U ovu smjesu potom dodajte isitnjene jagode i izmiješajte da se masa sjedini. Zatim uzmite jagode koje ste prethodno odvojili, isjecite ih na komade i dodajte u smjesu.

Ukoliko želite postići ljepši izgled u jagode dodajte jestive crvene boje, a sa vrhnjem smjesu promješajte samo nekoliko puta kako bi dobili dvije boje (crvena i bijela).

Kada je vaša smjesa gotova stavite je u zamrzivač da se zaledi, a sladoledu je potrebno nekoliko sati da se stvrdne. Kada se sladoled dovoljno zaledio, servirajte ga i ukrasite po želji.

Izvor: