Otvorena prva Teslina tvornica automobila u Europi

.

ELON MUSK otvorio je Teslinu Gigatvornicu električnih automobila u blizini Berlina. Bit će to prvo europsko čvorište za Muskovu tvrtku. Otvaranje tvornice odgađalo se osam mjeseci zbog problema s licencama lokalnih vlasti. Tvornica vrijednosti pet milijardi eura najveća je investicija u jednu njemačku tvornicu automobila u novijoj povijesti.

Iz Tesle su kazali da je dosad zaposleno više od 3000 od očekivanih 12.000 radnika. "Ovo je sjajan dan za tvornicu", rekao je Musk, opisujući ovo "još jednim korakom u smjeru održive budućnosti". Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je "tvornica znak napretka i budućnosti automobilske industrije".Ekološke skupine održale su prosvjed na otvaranju zbog zabrinutosti oko korištenja vode u tvornici te zbog stabala koja su posječena za njenu izgradnju. Tesla će isporučiti svojih prvih 30 automobila modela Y Performance njemačke proizvodnje. Tvrtka kaže da automobili imaju domet od 514 kilometara te koštaju 63.990 eura.

Proizvodit će pola milijuna automobila godišnje

U punom kapacitetu rada tvornica će proizvoditi 500.000 automobila godišnje, više od 450.000 električnih vozila koja je njemački konkurent Volkswagen prodao na svjetskom tržištu prošle godine. Volkswagen zasad još uvijek drži prednost na europskom tržištu električnih automobila s 25 posto tržišnog udjela prema Teslinih 13 posto. 

Musk je rekao da će povećanje proizvodnje trajati dulje od dvije godine, koliko je bilo potrebne za izgradnju tvornice. Tesla je početkom ožujka dobio posljednje zeleno svjetlo od lokalnih vlasti za početak proizvodnje pod nekoliko uvjeta, koji pokrivaju pitanja poput korištenja vode i kontrole onečišćenja zraka. 

Proizvođač automobila bio je blizu gubitka ugovora o opskrbi vodom kada su lokalne ekološke skupine podnijele pritužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša osporavajući licencu. "Hvala, Njemačka", tvitao je Musk danas povodom ovog događaja.

Izvor: