Ove četiri namirnice preporučuju kardiolozi za zdravlje srca

.
Postoji nekoliko načina na koje možete podržati zdravlje srca, od toga da ostanete aktivni do upravljanja stresom.

 

Prema riječima kardiologinje Elizabeth Klodas davanje prioriteta ishrani je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste zaštitili svoje zdravlje.

Ishrana igra integralnu ulogu u mnogim faktorima rizika za srčane i kardiovaskularne bolesti, tako da zdrava ishrana može biti efikasan način za održavanje zdravog srca i prevenciju srčanim bolestima.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama

Prvo na ovoj listi hrane zdrave za srce koju kardiolog jede u toku dana su omega-3 masne kiseline. Neki od najboljih primjera omega-3 namirnica uključuju rižu, crvenu leću, špinat, tamnoplavi frah, zimsku tikvu, chia sjemenke, orahe, divlji losos, sardine, haringe.

"Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno, pomažu u laganom razrjeđivanju krvi kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka, snižavaju krvni pritisak i pomažu u podizanju dobrog holesterola dok snižavaju trigliceride", objašnjava dr. Klodas.

Antioksidansi

Ako želite dati snažan poticaj zdravlju vašeg srca, važno je riješiti i smanjiti hroničnu upalu. Upala je povezana s brojnim zdravstvenim problemima, a istraživanja pokazuju da njeno smanjenje može pomoći u izbjegavanju srčanih bolesti i moždanog udara.

Dodavanje hrane koja je prepuna antioksidansa vašoj prehrani može pomoći u vašim naporima da se borite protiv hronične upale.

"Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala u našim tijelima, pomažu u usporavanju starenja, smanjuju upalu i pomažu u neutralizaciji svih cirkulirajućih toksina. Neki primjeri najboljih namirnica bogatih antioksidansima uključuju paradajz, narandže, divlje borovnice, tamnu čokoladu i zeleni čaj", navodi.

Cjelovita prehrambena vlakna poput cjelovitih žitarica

Vlakna su ključni aspekt zdrave, dobro zaokružene ishrane, ali mnogi od nas ih ne dobijaju dovoljno. Vlakna vam pomažu da ostanete siti dugo nakon što završite s obrokom i pomažu vam da održite zdravu tjelesnu težinu.

"Vlakna podržavaju zdrav mikrobiom crijeva i održavaju nivo holesterola na niskom nivou sprečavajući da se holesterol apsorbuje u digestivnom traktu", dodaje.

Žene bi trebale nastojati da unose 25 grama vlakana dnevno, a muškarci oko 38 grama, izvještava Akademija za ishranu i dijetetiku. Prirodno se možete zasititi vlaknima iz mnogih cjelovitih voća i povrća. Neke od najboljih namirnica bogatih vlaknima koje možete dodati vašoj ishrani su grašak, zelje, sjemenke nara, sjemenke lana, suhe smokve, konzervisana bundeva, banane, srca od artičoka, zob rezani čelikom, bugar i biserni ječam.

Biljne sterole poput lisnatog povrća

Na kraju, ali ne i najmanje važno, na ovoj listi hrane zdrave za srce koju jede kardiolog, završit ćemo s biljnim sterolima ili "fitosterolima".

Ove prirodne biljne komponente sprečavaju da se holesterol apsorbuje u vaš probavni sistem, objašnjava dr. Klodas. Prema Klivlendskoj klinici, konzumiranje biljne hrane koja sadrži fitosterole je siguran način da smanjite nivo holesterola i sprečite zdravstvene probleme kao što su moždani i srčani udari. Osim toga, mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, raka i gojaznosti.

Cjelovite žitarice, orašasti plodovi, povrće, voće, mlijeko i sir koji su obogaćeni fitosterolima su odlični izvori fitosterola. Fitosterole možete nabaviti i u obliku dodataka prehrani.