Ove tri stvari biste trebali odmah odbaciti jer uzrokuju debljanje

pofrit
Postoje sklonosti vezane uz hranu kojima se mnogi prepuštaju, a koje vas zapravo mogu dovesti do debljanja.

 

Nova studija identificirala je tri prehrambene navike koje mogu dovesti do debljanja. Studija je objavljena u Nature Foodu, a u njoj je učestvovalo 35 osoba između 18 i 50 godina. Oni su svoju težiu održavali šest mjeseci konzumirajuči različitu vrstu hrane.

Neki su jeli obroke koji su se sastojali od minimalno prerađenih namirnica različite razine ugljikohidrata i masti. Drugi su jeli obroke koji su sadržavali i minimalno prerađenu i ultra-prerađenu hranu koja je sadržavala umjerene razine ugljikohidrata te masti.

Koristili su iste sedmične jelovnike u razdoblju od dvije sedmice pa su prešli istovremeno na drugu vrstu. Također dopušteno im je bilo da jedu koliko žele.

Tokom istraživanja bilježilo se koliko učesnici brzo jedu, energetsku vrijednost svih njihovih obroka, količinu proteina, masti, natrija, šećera ili ugljikohidrata. Rezultati su pokazali da su oni ljudi koji su jeli brže, konzumirali kaloričniju i hranu s visokim udjelom masti, natrija, šećera ili ugljikohidrata, također unijeli više kalorija, što je kasnije dovelo i do debljanja.

Istraživanje je otkrilo da tri navike dovode do debljanja, a riječ je o konzumacija energetski jake hrane, manjak vlakana u prehrani, kao i prebrzo jedenje.

Dijetetičarka Johna Burdeos ističe da nalazi potvrđuju neke stvari koje već znamo o energetski jakim namirnicama (HPF).

"To su obično namirnice prepune ugljikohidrata, masti i natrija ili šećera. One imaju tendenciju da budu energetski bogate, što znači da sadrže mnogo više kalorija u usporedbi s hranom manje energetske gustoće, ali iste težine", dodaje.

Također, dijetetičarka tvrdi kako je jednako važno brinuti i o dovoljnom unosu vlakana. Naime, ako se naša prehrana sastoji od energetski bogate hrane u manjem volumenu, koja obično nudi malo faktora sitosti kao što su vlakna i voda, vjerojatno ćemo jesti više kako bismo se zasitili. To će zauzvrat pridonijeti većem unosu kalorija, ali i potencijalnom debljanju.