Ove vitamine i minerale ne biste trebali uzimati zajedno

minerali i vitamini
Mislite da morate unijeti "tonu" vitamina u jednom danu, ali niste sigurni kada i šta trebate sve uzeti.

 

I dok se uvijek trebamo okrenuti hrani za unos vitamina i minerala, ponekad nam vitaminski dodaci mogu pomoći da popunimo praznine u našoj prehrani.

Apsorpcije može ovisiti o tome koje od njih uzimate zajedno, a također može dovesti do štetnih interakcija, koje mogu biti štetne po vaše zdravlje.

Evo šest kombinacija vitamina koje definitivno ne biste trebali uzimati zajedno.

 

Magnezij i kalcij

Mnogi ljudi vole da uzimaju magnezij uveče, jer može podstaći osećaj smirenosti i podržava opuštanje mišića. Međutim, ako uzimate magnezij, ljekar Erin Stokes preporučuje da ga ne uzimate u isto vrijeme s multivitaminom, jer može ometati apsorpciju manjih minerala koji se nalaze u multivitaminima, poput željeza i cinka. Osim toga, on kaže da se suzdrže od uzimanja kalcijuma, magnezijuma ili cinka zajedno jer će se oni "natjecati za apsorpciju".

Dok dr. Jaydeep Tripathy kaže da uzimanje kalcija i magnezija pomaže u prevenciji osteoporoze, da biste maksimizirali prednosti, uzmite ih u razmaku od dva sata.

 

Vitamini D, E i K

"Istraživanja su pokazala da apsorpcija vitamina K kod osobe može biti smanjena kada se drugi vitamini rastvorljivi u mastima, kao što su vitamin E i vitamin D, uzimaju zajedno", kaže doktor Chris Airey.

Preporučuje se da ove vitamine uzimate najmanje 2 sati razmaka kako biste maksimalno apsorbirali. Srećom, nema štetnih nuspojava, međutim dr. Airey kaže da je "jednostavno nije efikasno" uzimati ih zajedno jer će se sposobnost vašeg tijela da apsorbira vitamine biti smanjena ako ih uzimate zajedno.

 

Riblje ulje i Gingko Biloba

Dok su dodaci omega-3 ribljeg ulja odlični za zdravlje srca, a gingko biloba se može koristiti za pomoć kognitivnim oštećenjima, prema dr. Tripathyju, oba imaju potencijal za razrjeđivanje krvi i uzimanje oba zajedno može povećati rizik od nekontrolisanog krvarenja ili nemogućnosti zgrušavanja.

 

Željezo i zeleni čaj

Iako zeleni čaj nije dodatak, on je ukusan napitak pun antioksidansa u kojem mnogi od nas uživaju zbog njegovih zdravstvenih prednosti. Nažalost, uzimanje suplemenata željeza zajedno sa zelenim čajem nije dobra kombinacija.

"Zeleni čaj zapravo može uzrokovati nedostatak željeza ako se uzima u velikim količinama tokom dužeg vremenskog perioda", kaže dr. Tripathy.

Željezo, s druge strane, može smanjiti efikasnost zelenog čaja.

 

Vitamin C i B12

Prema dr. Aireyju, neke studije su pokazale da vitamin C može razgraditi vitamin B12 u vašem probavnom traktu, smanjujući vašu apsorpciju B12. Kao rezultat toga, on kaže trebate sačekate najmanje dva sata prije nego što uzmete vitamin C sa vašim vitaminom B12.

"Vitamin B12 igra važnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i pravilnom funkcionisanju vašeg nervnog sistema, a nedostatak B12 može dovesti do lošijeg zdravlja nerava i uticati na razvoj i funkciju crvenih krvnih zrnaca", dodaje.