Ovih deset aplikacija su "žderači baterije" vašeg mobitela

.
Kao što se može i očekivati, aplikacije koje najviše troše bateriju vašeg mobilnog ljubimca su one koje stalno rade u pozadini

 

Kao što se može i očekivati, aplikacije koje najviše troše bateriju vašeg mobilnog ljubimca su one koje stalno rade u pozadini, a među njima je dobar dio onih koje svakodnevno koristimo.

Cijeđenje baterije

Najnovija aplikacija koja vam nudi vrata u svijet društvenih mreža je Threads, Metin proizvod koji se smatra direktnom konkurencijom Twitteru. Upravo nju su brojni korisnici okrivili za “cijeđenje” baterije mobitela, a što je ponukalo stručnjake firme “Decluttr” da istaknu 10 aplikacija koje su najgore po tom pitanju.

Prema stručnjacima “Decluttra”, web stranice za prodaju tehnološke opreme, aplikacije koje najviše štete trajanju baterije pametnog telefona su one koje neprestano rade u pozadini, čak i kada se ne koriste aktivno.

Metini Facebook i Instagram, pa Twitter, Snapchat i TikTok jedni su od onih koji najviše troše bateriju, upozoravaju iz “Decluttra”, jer te aplikacije u svakom trenutku imaju pristup vašoj lokaciji, mikrofonu, kameri i kontaktima.

Osim aplikacija za društvene mreže, “Decluttr” je upozorio da su aplikacije za streaming, uključujući Spotify i Netflix, među najgorim prijestupnicima jer značajnije od drugih troše bateriju telefona.

10 aplikacija koje najviše troše bateriju vašeg mobitela:

Facebook

Twitter

Instagram

Snapchat

TikTok

Uber

Amazon

Spotify

Netflix

Candy Crush

Aplikacija Uber također prilično troši bateriju jer, poput onih za društvene mreže, ima stalan pristup vašoj lokaciji, mikrofonu i medijima, kao i financijskim podacima. Mobilne igre poput Candy Crusha pak zahtijevaju puno procesorske snage, a korisnici provode puno vremena igrajući ih.

Šta možete učiniti

Jedan od načina da se smanji potrošnja baterije zbog ovih aplikacija je isključivanje pristupa opcijama kao što su kamera i mikrofon, navode iz ''Decluttra''. Jednako tako, promjena pristupa trenutnoj lokaciji, tako da se dopušta samo kada koristite aplikaciju, može pomoći u dužem trajanju baterije pametnog telefona, piše Tportal.

Foto: Twitter