Ovih devet znakova na tijelu ukazuju na to da vam nedostaju proteini

Proteini
Proteini su neophodni tijelu. Proteinsku hranu je važno jesti svaki dan kako biste izbjegli zdravstvene komplikacije i prerano starenje.

 

Mnoge dijete dovode žene, ali i muškarce do toga da im tijelo ostane bez “građevinskog materijala” zvanog proteini.

 

Ovi simptomi ukazuju da tijelu nedostaju proteini:

1. Visok holesterol i trigliceridi

2. Anksioznost

3. Trenirate, a ne osjećate dobrobiti na tijelu

4. San je poremećen i isprekidan

5. Zamagljena svjest/ oslabljena koncentracija

6. Problemi sa varenjem

7. Povećanje telesne težine

8. Narušen menstrualni ciklus

9. Česte povrede i slabo zacjeljivanje rana.

 

Zašto nam je potreban protein?

Proteini su nam potrebni kako bismo svakodnevno imali energije. Važni su za rast i održavanje komponenti u tijelu, od kose do kože i antitela za imunitet. Unutrašnji organi, mišići, tkiva, niz hormona – čine proteini. Proteini formiraju hemoglobin i antitela. Oni utiču na sve funkcije tijela: od kontrole šećera u krvi do zarastaranja rana i otpornosti na bakterije.

 

Znači bez proteina, nas ne bi bilo.

Proteinska hrana: Razlikujemo proteine životinjskog i proteine biljnog porijekla. U proizvode koji su najbogatiji izvor proteina spadaju namirnice životinjskog porijekla i mliječni proizvodi. Bijelo odnosno živinjsko meso je najzdravije jer je izvor nemasnih proteina dok crveno podiže nivo holesterola, pa ga je u velikim količinama bolje izbjegavati.

Najbogatiji, ujedno i najzdraviji izvori proteina su nemasno meso i riba, povrće, voće i mahinarke. Crveno meso u sebi sadrži dosta masti pa se ne preporučuje u svakodnevnoj ishrani, za razliku od bijelog i ribljeg koje sadrži manje masnoća pa je svakako i zdravije.

Izvor: