Ovih šest popularnih kućanskih predmeta sadrži otrovne hemikalije

hemikalije
Mnogi od popularnijih proizvoda poznatih marki prisutni su u kućanstvima generacijama, uprkos njihovoj povezanosti sa zdravstvenim problemima.

 

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju potrošače da izbjegavaju svakodnevne proizvode poput određenih sredstava za čišćenje kućanstva jer sadrže hemikalije koje se povezuju s rakom, hormonskom neravnotežom, respiratornim problemima i drugim zdravstvenim problemima. 

 

Zdravstveni problemi

Mnogi od popularnijih proizvoda poznatih marki prisutni su u kućanstvima generacijama, uprkos njihovoj povezanosti sa zdravstvenim problemima.

- Ljudima je teško prihvatiti da nešto što su kupili u trgovini zapravo može naškoditi njima i njihovoj porodici ili njihovim kućnim ljubimcima - rekao je Rajan Salivan (Ryan Sullivan), vanredni profesor hemije na Univerzitetu Carnegie Mellon. I dok su mnogi proizvodi za kućanstvo sada označeni kao ''zeleni'', ''potpuno prirodni'' ili ''bez mirisa'', oni i dalje mogu sadržavati hemikalije za koje se sumnja ili se zna da uzrokuju zdravstvene probleme.

- Propisi o tome šta možete staviti u proizvode za čišćenje, a posebno u osvježivače zraka, prilično su labavi - rekao je Salivan. Dok su neki proizvodi sigurni za većinu ljudi, mala djeca, trudnice, osobe s postojećim zdravstvenim problemima i kućanstva s kućnim ljubimcima trebaju biti oprezni sa sljedećim proizvodima.

 

Osvježivači zraka

Aerosolni i plug-in osvježivači zraka sadrže spojeve koji stvaraju umjetne mirise i pomažu da se ti mirisi zadrže u zraku duže vrijeme. Mnogi sadrže hlapljive organske spojeve (VOC), uključujući formaldehid, benzen, toluen i ksilene, koji se povezuju s nekoliko različitih vrsta raka, migrenskim glavoboljama, napadajima astme, poteškoćama s disanjem i neurološkim problemima.

Neki također sadrže hormonske disruptore poput ftalata, koji imaju ''toksične učinke u malim dozama i niskim koncentracijama jer je naš prirodni hormonski sistem dizajniran da reagira na niske razine hormona, rekao je Sullivan.

 

Izbjeljivač

Izbjeljivač za kućanstvo sadrži natrijev hipohlorit u koncentracijama do 5,25%, prema klinici Cleveland. Klorni izbjeljivač i isparenja koja ispuštaju mogu nadražiti kožu, oči, nos i grlo. Direktan dodir s kožom može rezultirati dermatitisom, dok gutanje može uzrokovati ozbiljne ozljede jednjaka i želuca, plus dugotrajnu mučninu i povraćanje.

Ljudi se upozoravaju da nikada ne kombiniraju izbjeljivač ili bilo koji proizvod koji sadrži izbjeljivač s amonijakom ili octom. Ta kombinacija može osloboditi plin hloramin, koji je otrovan u bilo kojoj količini i može uzrokovati smrt.

 

Sredstva za čišćenje rerne

Sredstva za čišćenje rerne obično sadrže lužinu koja se sastoji ili od natrijevog hidroksida ili kalijevog hidroksida. Lužina je izuzetno korozivna i može opeći kožu i oči. Također može izazvati ozbiljno oštećenje tkiva, a ako se proguta, može biti smrtonosno.

Uvijek nosite rukavice i zaštitu za oči kada koristite sredstva za čišćenje rerne koja sadrže lužinu i pobrinite se da radni prostor bude dobro prozračen kako biste izbjegli udisanje para. Postoje i netoksična sredstva za čišćenje pećnica bez lužina: ona mogu biti sigurnija alternativa, ali pročitajte etiketu i slijedite preporuke proizvođača prije upotrebe proizvoda.

 

Sredstva za dezinfekciju ruku

Sredstva za dezinfekciju ruku nakon pandemije nalaze se u gotovo svakom domu, poslovnom prostoru, školi, ali većina sadrži velike količine alkohola - u većini slučajeva najmanje 60%. To je daleko više alkohola nego što se nalazi u visokooktanskim pićima. Stoga bi djeca koja progutaju čak i male količine sredstva za dezinfekciju ruku mogla patiti od učinaka trovanja alkoholom.

-Sredstvo za dezinfekciju ruku ponekad je pakirano na način koji je vrlo privlačan djeci - rekla je pedijatrica dr. Eva Kubiček-Lav (Kubiczek-Love).

Mnogi od ovih proizvoda dolaze u jarkim bojama, sadrže privlačan sjaj ili miris koji privlači djecu. Stoga bi djeca trebala koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku samo pod nadzorom odraslih.

 

Antibakterijska sredstva za čišćenje

Antibakterijska sredstva za čišćenje obično sadrže vodu, miris, sapunasti surfaktant za razbijanje prljavštine i pesticid. Pesticidi koji se koriste u antibakterijskim sredstvima za čišćenje obično su kvaterni amonij ili neka vrsta fenolne hemikalije. Ova antibakterijska sredstva za čišćenje mogu nadražiti oči i opeći kožu i, ako se slučajno progutaju, sluznicu grla.

 

Naftalin

Kuglice od naftalina sadrže otrovnu hemikaliju, bilo naftalen ili paradiklorobenzen. Obje hemikalije postaju plin kada su izložene zraku, stvarajući onaj prepoznatljivi '0miris naftalina'0. Ovi plinovi iritiraju oči i pluća te mogu uzrokovati glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Štaviše, oboje su osumnjičeni za izazivanje raka. Naftalen se smatra otrovnijim jer uzrokuje raspadanje crvenih krvnih ćelija, stanje poznato kao hemolitička anemija.