Ovo je prvo električno vozilo razvijeno i proizvedeno u BiH

-
Vozilo je u potpunosti razvijeno i proizvedeno na teritoriju Bosne i Hercegovine, a do kraja godine će dobiti dozvolu za serijsku proizvodnju.

Tim tvrtke GS-TMT iz Travnika ima novi perspektivni proizvod. Nakon što je u njihovim pogonima proizveden električni bicikl koji se našao u kolekciji Cristiana Ronalda, sada se mogu pohvaliti prvim bosanskohercegovačkim električnim vozilom, a koje će uskoro krenuti put Njemačke, doznaje klix.ba.

I sama ideja za razvojem ovakvog vozila dolazi iz Njemačke, od Deutsche Telekoma koji je izrazio interes za lakim dostavnim vozilom na električnim pogonom. Njemačka tvrtka koja je bila nositelj se povukla iz projekta, pa je travnička tvrtka samostalno krenula u razvoj. 

Prototip je dobio ime Evo, a do kraja godine bi trebao proći homologaciju i potom krenuti u proizvodnju. U pitanju je vozilo nosivosti 300 kg i dosega 100 km s dva modula baterija. Voditeljica projekta Lejla Zvrko-Spahić otkriva ostale specifikacije vozila: ""Evo" ima dva inwheel motora, zadnji pogon, dva baterijska modula do 100 kilometara koje je po potrebi kupca moguće proširiti, te solarne panele na krovu kao doprinos punjenju baterije.“

Tehnički direktor GS-TMT Senad Beganović u izjavi za Klix.ba je rekao da razvojni put prototipa Evo traje već dvije godine. 

"Cilj je bio napraviti vozilo koje će biti dostupno, koje će doći do krajnje tačke kupca - njegovih vrata, gdje se ne može doći kamionom ili kombijem. Ovo je prvo električno vozilo sto posto proizvedeno u Bosni i Hercegovini", kazao je Beganović.

Beganović otkriva kako je u projektu bilo puno izazova, a probleme im je zadavao i izbor baterije vanjskog dobavljača, pa su na kraju razvili vlastitu bateriju za vozilo koja se može puniti na javnim punionicama. 

Sada slijedi homologacija, a koju će odraditi u partnerstvu s jednom španjolskom tvrtkom. Dobivanjem svih potrebnih certifikata slijedi serijska proizvodnja. Prvi primjerci na tržištu bi trebali biti dostupni početkom iduće godine. 

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: