Ovo je spisak od pet zdravih grickalica

Grickalice
Većina ljudi voli da gricka dok nešto radi, ali često posežu za lošim namirnicama.

Donosimo vam spisak od 5 namirnica koje možete pripremiti unaprijed da biste imali pri ruci “zdravi grickalice” sljedeći put kada sjednete da odgledate film ili seriju…

Većina nas voli da gricka između obroka, pogotovo dok nešto radimo za kompjuterom ili gledamo televiziju. To i ne bi bilo loše, kad ne bismo imali sklonost da posegnemo za zalogajima koji obiluju kalorijama, a nemaju hranljivu vrijednost.

Pokušajte to da promjenite, odnosno unaprijed pripremite grickalice koje nisu previše kalorične i neće izazvati nagli porast šećera u krvi, već mogu utoliti glad i pružiti vam potrebnu energiju. Evo prijedloga nekoliko njih…

Kokice

Pečene na kokosovom ulju imat će manje kalorija. Možete im dodati morsku so, pa čak i malo šećera, ako želite jedinstveni ukus.

Orašasti plodovi

To je jedan od najboljih izbora za međuobrok, jer sadrže mnoštvo hranljivih sastojaka, poput proteina i mononezasićenih masti. Ali, ne pretjerujte jer su vrlo kalorični.

Čokoladni fadž

Riječ je o čokoladnom slatkišu koji može pomoći da zadovoljimo želju za čokoladom, a nećete pretjerati. Relativno ga je lako napraviti, za to su vam potrebni samo čokolada i kondenzovano mlijeko i eventualno još neki sastojak po želji.

Kockice tamne čokolade

Čokolada je dobar izbor za užinu, posebno tamna, jer je bogata antioksidansima i podiže raspoloženje. Ipak, to ne treba da bude čokolada sa visokim procentom kakaa, budući da je bogatija vrijednim sastojcima.

Pločice s voćem i orašastim plodovima

Pločice sa suvim voćem i orašastim plodovima su odlično rješenje jer će vam dati dovoljno energije i vrijednih sastojaka koje sadrže i suho voće i orašasti plodovi.

 
  •  
Izvor: