Post je detoksikacija duše i remont cijelog organizama

Duhovna vrijednost ramazanskog posta je dragocjena jer on predstavlja detoksikaciju ljudske duše koja se tokom godine svim i svačim trovala.

Duhovna vrijednost ramazanskog posta je dragocjena jer on predstavlja detoksikaciju ljudske duše koja se tokom godine svim i svačim trovala. S medicinskog aspekta, naučno su dokazane njegove višestruke koristi za ljudski organizam, kaže za „Avaz“ profesor nutricionizma iz Tuzle Midhat Jašić, ističući da je svaka tvrdnja da je post nezdrav pogrešna i neargumentirana.

- Svi oblici posta, od onih u kršćanstvu, budizmu i kod Jevreja su zdravi za čovjeka, a post u islamu je najteži i on je višestruko koristan, jer se njime vrši godišnji remont probavnog i ostalih podsistema u organizmu - ističe Jašić.

U probavnom sistemu, dodaje on, živi do tri kilograma različitih bakterija, koje izumiru tokom posta, a preživljavaju samo najjači mikroorganizmi koji jačaju čovjekov imunološki sistem.

- Post se preporučuje osobama koje imaju hiperglikemiju, hipertenziju i slično. Kod osoba koje imaju dijabetes, tokom posta smanjuje se nivo glikemije, slični su procesi i kod osoba koje imaju hipertenziju, bolesti krvožilnog sistema. Tamo gdje je visoka patologija i gdje se koristi više lijekova i oblika terapije, post se ne preporučuje - navodi Jašić.

Također, dodaje, post obnavlja i nervni sistem, jer dolazi do svojevrsnog resetovanja ćelija.

- Upotreba vode, kojom post počinje i završava, veoma je važna, jer ona pomaže detoksikaciju. Njome se putem urina sapiru toksini iz bubrega i mokraćnog sistema - ističe Jašić.

Fizička aktivnost  

Dodatna vrijednost ramazana je i povećana fizička aktivnost, jer post ne ide bez namaza, a tokom ramazana muslimani klanjaju, odnosno fizički su aktivni najmanje dva sata.

- Teravija traje sat, a sat ostali namazi. Uz fizičku aktivnost normalno je da se ljudi više i znoje, pa se i tu vrši detoksikacija. Treba istaći i važnost abdesta i gusula, koji su i svojevrsna hidromasaža tijela, a, naravno, tu je i najvažnija stvar, higijena – ističe Jašić.

Izvor: