Postoji velika šansa da cijelo vrijeme krivo radite čučnjeve

.
ČUČNJEVI su neizostavna vježba svakog treninga. Rade ih djeca u vrtićima i školama, ali i stariji pa se čini da je nemoguće pogriješiti.

 

No ako je vjerovati stručnjacima, mnogi griješe.

 

"Kroz život cijelo vrijeme čučimo. Od igre s djecom do odlaska u kupaonicu, neprestano smo u toj pozi. To je vrlo funkcionalni pokret", kaže u intervjuu za Self trener Noam Tamir. 

 

Čučanj se izvodi tako da noge razmaknete, a nožne prste pomalo otvorite. 

 

"To može varirati od 5 do 30 stupnjeva, ovisno o vašoj razini udobnosti i pokretljivosti", pojašnjava trenerica Jillian Michaels. 

Držeći prsa, bokove i stražnjicu uvučenima, polako savijate koljena i spuštate se u čučanj sve dok bedra nisu paralelna s podom. Pri vraćanju u početni položaj, prsa držite podignuta.

 

Ono što mnogi rade krivo jest da rade preslab pritisak.

 

"Pokušajte zategnuti gluteus, bedra i stražnju ložu. Stisnite stražnjicu i ona će automatski izravnati bokove", savjetuje Michaels.

 

Druga česta pogreška je izvođenje čučnjeva nakon kardio treninga. To može usporiti napredak jer ste možda preumorni da dodate otpor ili izvodite čučnjeve s utezima. Pripazite i da se ne spuštate prenisko; težite da vam bedra budu paralelna s podom. Da biste bili sigurni da sve radite dobro, gledajte se u ogledalu. Uskoro ćete prštati od samopouzdanja i pokazati obline.

Izvor: