Pravilna higijena sna utječe na produktivnost tokom dana

.
Mnogi smatraju da su ranoranioci najpoduktivniji. Međutim, nova studija je otkrila da drugi faktori utječu na produktivnost.

 

Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu pratili su obrasce spavanja kod 61 studenta, koji su radili puno radno vrijeme na Harvard College tokom 30 dana.

Stručnjaci su pratili studente koji su uglavnom spavali isti broj sati, iako su išli na spavanje i budili se u različito doba dana tokom mjesec dana. Osobe koje su se pridržavala istog redoslijeda spavanja imale su bolje rezultate, dok su oni koji su tokom sedmice išli u različito vrijeme na spavanje imali nešto slabije rezultate.

Stručnjaci su zaključili da rezultati ukazuju na to da je odlazak na spavanje i buđenje otprilike u isto vrijeme pozitivno povezano sa dobrim akademskim rezultatima.

Također, i druga istraživanja podržavaju higijenu spavanja. Istraživači s Baylor Univerziteta su sproveli slično istraživanje 2018. godine. Oni su tada otkrili da što je raspored spavanja studenata bio neredovniji, to su se lošije nosili sa zadacima tokom sedmice.