Predstavljena prva Barbika s Downovim sindromom

barbika
Proizvođač igračaka Mattel predstavio je prvu Barbiku s Downovim sindromom u pokušaju da svoj poznati asortiman lutaka učini inkluzivnijim.

 

U predstavljanju, Mattel je naveo da je sarađivao s Nacionalnim društvom „Down Syndrome“ u Sjedinjenim Državama na izradi lutke, koja ima kraće tijelo i duži torzo od ostalih Barbika.

Lice nove lutke također je okruglijeg oblika, ima bademaste oči, manje uši i ravnu nosnu kost, rekao je Mattel.

„Dlanovi lutke čak uključuju jednu crtu, što je karakteristika koja se često povezuje s osobama s Downovim sindromom“, rekao je Mattel.

Lutka je obučena u haljinu s puf rukavima ukrašenu leptirima i cvjetovima u žutoj i plavoj boji – bojama koje asociraju na svest o Downovom sindromu.

Nosi ružičastu ogrlicu s tri kamena okrenuta prema gore koji predstavljaju tri kopije 21. hromozoma, kao i ružičaste štitnike za koljena i stopala, naveo je Mattel.

“Naš cilj je da omogućimo svoj djeci da vide sebe u Barbiku, a istovremeno da podstaknemo djecu da se igraju s lutkama koje ne liče njima samima,” izjavila je Lisa Meknajt, izvršna potpredsjednica i globalna voditeljika Barbie & Dolls, Mattel.

 

VIDEO