Preporuka dermatologa nakon tuširanja: Ovako ćete spriječiti svrab kože

fd

Koža je maksimalno hidrirana neposredno nakon tuširanja ili kupanja

Najveći organ našeg tijela zahtijeva postepenu njegu, od pranja do hidratacije, posebno u slučaju suhe kože, prenosi City Magazine.

Postoji nekoliko razloga zašto nas koža svrbi nakon tuširanja. Ponekad je koža jednostavno vrlo suha i tuširanje, posebno vrućom vodom može je još više isušiti jer se prirodna ulja uklanjaju. Također, uzrok može biti i osetljivost na sapun koji je ili pregrub za vašu kožu ili ga niste temljito isprali.

 

Sebi možete pomoći

Za neke je to stanje poznato kao akvagena urtikarija, prepoznatljiva po tome što voda aktivira živčane završetke u koži. Zbog toga koža jako svrbi nakon tuširanja. Ipak, ovo stanje je rijetko.

Ako svrab ne prestaje nakon tuširanja, sebi možete pomoći nekim kućnim tretmanima ili jednostavnim promjenama navika:

1. Nakon tuširanja nježno tapkajte kožu ručnikom, nemojte je trljati.

2. Promijenite sapun.

3. Promijenite rutinu. Ako imate naviku dugo se zadržavati pod vrućim tušem, pokušajte s kraćim tuširanjem mlakom vodom.

4. Neki preporučuju melem s rashlađujućim učinkom (ali o tome prvo razgovarajte sa stručnjakom).

5. Unosite više tekućine. Hidratacija također ima značajan utjecaj na zdravlje i izgled kože.

6. Redovno koristite hidratantnu kremu.

 

Pravilo tri minute

Dermatologinja dr. Dawn Davis iz klinike Mayo objasnio je zašto uvijek savjetuje pacijentima da slijede pravilo tri minute.

- Uvijek preporučujemo hidrataciju nakon kupanja. Savršeno vrijeme za to je odmah nakon što stanete na pod u kupatilu – kazala je dr. Davis.

Koža je maksimalno hidrirana neposredno nakon tuširanja ili kupanja. U tri minute imate vremena pomoći koži da zadrži ovu vlažnost nanošenjem losiona ili kreme, objašnjava dermatologinja.

Dodaje i to da losioni obično sadrže najviše vode od svih vrsta hidratantnih krema. Kreme također sadrže vodu, a mogu sadržavati i malo ulja. I losione i kreme koža upija. Sredstva koja sadrže ulje ostaju na površini kože, djeluju kao barijera između kože i okoline, omogućavajući tijelu da koristi vlastite metode hidratacije.

Međutim, bez obzira koju hidratantnu kremu odabrali, ovo trominutno pravilo nudi najviše vašoj koži, ali i novčaniku.

 

 

foto: Novosti.rs\arhiv

Izvor: