fbpx Preskačete doručak? Rizik od dobijanja srčanog udara povećava se za 90 procenata

Preskačete doručak? Rizik od dobijanja srčanog udara povećava se za 90 procenata

Home

Preskačete doručak? Rizik od dobijanja srčanog udara povećava se za 90 procenata

Posljednjih godina došlo je do velikih razmimoilaženja nutricionista i ljekara, među kojima je mnogo onih koji doručak smatraju precjenjenim i ujedno obrokom koji i nije toliko bitan za ljudski organizam i njegovo svakodnevno funkcionisanje.

Dok jedni smatraju da preskakanje doručka neće naškoditi vašem zdravlju, ljekari sa američkog unverziteta u Iowi tvrde kako bi ova navika mogla biti fatalna po ljudski organizam i tokom samo par mjeseci mogla izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, piše Azra.

Tokom istraživanja koje je sprovođeno tokom 20 godina na uzroku od blizu 7 hiljada ispitanika u SAD, došlo se do rezultata da osobe koje nikada ne doručkuju imaju 87 posto veći rizik od srčanog udara od onih koji to rade redovno. Pored ovih rezultata, naučnici su utvrdili da kada je u pitanju rizik od moždanog udara, on također raste kod osoba koje uvijek preskaču doručak. Oni su došli do zaključka da takve osobe imaju tri puta veću mogućnost da dožive fatalni moždani udar u odnosu na one koji jedu u jutarnjim satima.

Naučnici iz Iowe istakli su da se radi o više različitih uzroka, a jedan od njih leži u tome da preskakanjem doručka rizikujete pojačan osjećaj gladi tokom cijeloga dana zbog čega u popodnevnim satima može da dođe do prejedanja što će izazvati pravu pometnju u vašem organizmu.

Objavio: Ned, 19/05/2019 - 12:05

Povezane vijesti

Back to top