Prije 22 godine omiljena princeza je izgubila život: Ovo su njene posljednje riječi

Prije tačno 22 godine, 31. augusta 1997. godine, svijet je šokirala vijest da je omiljena princeza Diana izgubila život u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Ona je bila uzor mnogima, pa je njenu smrt zaista bilo teško prihvatiti.

Naime, tog kobnog dana Mercedes u kojem se vozila zajedno s vozačem Henrijem Paulom i svojim ljubavnikom Dodijem Fayedom se zabio u betonski stup u tunelu. Fayed i Paul proglašeni su mrtvi na licu mjesta, dok se princeza borila za svoj život još neko vrijeme. No, preminula je u bolnici nedugo nakon što ju je Hitna pomoć odvezla, prenosi Azra.

Kada su izvadili tijela iz automobila, primijetili su da je Diana još bila svjesna i posljednje riječi koje je rekla bile su – “O moj Bože”, a zatim “Ostavite me na miru”. Iako nije imala vidljivih povreda, pretrpjela je teško unutarnje krvarenje i uskoro je doživjela srčani udar. Srce joj se pomaklo na desnu stranu, plućne vene su joj pukle, a sva rebra bila sloljena. 

Diana i Fayed bježali od paparazza koji su ih proganjali, pa su javnost i mediji odmah okrivili njih zbog Dianine smrti. Dvije godine kasnije opsežnom je istragom dokazano kako je jedini krivac za nesreću bio vozač Paul, koji je vozio pod utjecajem alkohola i antidepresiva.

Omiljena princeza život je izgubila samo godinu nakon što se razvela od princa Charlesa s kojim je bila u nesretnom braku. Dan prije nesreće doputovala je u Pariz privatnim avionom, a sa ljubavnikom je trebala ići za London. Kako je Fayed bio vlasnik hotela “Ritz” u Parizu, par je odlučio prenoćiti. Henri Paul, bio je i upravnik “Ritza”, rekao im je da ih paparazzi tamo očekuju pa su se svi zajedno uputili na alternativnu lokaciju, Fayedov privatni apartman u drugom dijelu grada. 

Odmah je prebačena u London, a na njenom sprovodu okupilo se oko tri miliona ljudi.  Reakcija kraljevske porodice na Dianinu smrt bila je žestoko kritizirana. Zbog loših odnosa i rastave s Charlesom na Buckinghamskoj palači nije bila spuštena zastava niti je postavljena crna, što je tradicionalni znak žalosti. 

Izvor: