Recept za zimsku delikatesu “zapalio” Balkance: Ide li jaje u sarmu ili ne?

N

Svaka domaćica ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo da bude. Ipak, strasti na internetu uzburkala je rasprava – ide li jaje u smjesu za sarme jaje ili ne ide?

Po društvenim mrežama se povela rasprava vezana za sarmu. Jedni kažu da stavljaju jaje u smjesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestuju i tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi.

U anketi na stranici 24sata.hr ispada da vode oni koji smatraju da jaje treba staviti u smjesu za sarmu. Na kojoj ste vi strani?

Ovaj recept 24sata.hr pronašao je u “Knjizi za svaku ženu” koja je izdata davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj štampariji. Po njoj ispada da u sarmu ide jaje.

Sastojci:

Glavice kiselog kupusa

 za sarmu:

1/2 kg isjeckane govedine
4 velike kašike u sitne kocke izrezane suhog mesa
2 velike kašike masti
1 glavica sitno izrezanog luka (treba žuto ispeći)
1 cijelo jaje
1 velika kašika soli
1/2 velike kašike bibera
6 velikih kašika riže

Za zapršku:
5 velikih kašika masti
3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litra supe od suhog mesa ili vode
izrezani kiseli kupus
2 velike kašike soli


Priprema:

Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u posudi dobro izmiješati. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo isjeku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.

Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.

Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj isjeckani kupus, posoli, prokuhaj, složi sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuhaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umjesto vode.

Na kraju prijatno