Saznajte do detalja kako da ublažite simptome bola i prestanete da se mučite

Bol
Simptomi diskus hernije mogu biti veoma bolni, neprijatni i mogu značajno uticati na kvalitet života. Saznajte zašto nastaje, kako se liječi kako da ublažite simptome i bol.

Bazični i najčešći simptomi diskus hernije – problema koji predstavlja oštećenje diskova između dva leđna pršljena, su jak bol koji nastaje usled iritacije okolnih nerava . Najčešće se javlja u donjem dijelu kičme, takozvanom lumbalo- sakralnom dijelu.

Najčešći znaci ili simptomi diskus hernije su:

Bol u ruci ili nozi: Ako je vaša diskus hernija u donjem dijelu leđa, obično ćete osjećati najintezivniji bol u gornjem delu glutealnog mišića, butini ili donjem dijelu noge. Može takođe obuhvatiti i dio stopala. Ako je vaša diskus hernija u vratu, bol će najintezivniji biti u ramenu i ruci. Ovaj bol može sijevajući, ali i konstantan tup i dugotrajan.

Ukočenost ili trnjenje: Ljudi koji imaju diskus herniju često osjećaju ukočenost ili trnjenje u dijelu tijela gdje prolazi pogođeni nerv.

Slabost: Mišići koji su povezani sa pogođenim nervom imaju tendenciju slabljenja. To može dovesti do sprječavanja ili ometanja vaše sposobnosti za podizanje ili držanje stvari.

Najćešći uzroci diskus hernije:

Diskus hernija je najčešće rezultat postepenog trošenja ili degeneracije diska tokom starenja. Pored toga, uzrok može biti i neka povreda, dugotrajan nepravilan položaj tijela, kao i nasledna sklonost ka ovom stanju. Dodatni faktori rizika su prekomerna tjelesna težina, poslovi koji zahtijevaju dugo sjedenje ili stajanje u nepravilnom položaju, kao i poslovi fizičke prirode, koji zahtijevaju podizanje tereta.

Ne tretirana diskus hernija može dovesti do komplikacija – pritiska na cijeli nervni korijen, koji može dovesti do trajne slabosti donjih ekstremiteta i paralize. U takvim slučajevima, nejčešće je neophodna operacija, kako bi se izbjegle pomenute posljedice.

Simptomi diskus hernije mogu biti veoma bolni, neprijatni i mogu značajno uticati na kvalitet života. Saznajte zašto nastaje, kako se liječi kako da ublažite simptome i bol.

Diskus hernije može se prevenirati i u određenoj mjeri odgoditi njena pojava ukoliko redovno vježbate i jačate mišićnu muskulaturu leđnih i stomačnih mišića, posebno prilagođenim vježbama, pazite na svoj položaj tijela i održavate normalnu tjelesnu težinu

Liječenje diskus hernije podrazumijeva proces dijagnostike koji uključuje pregled neurologa, magnetnu rezonancu i druge testove, a simptomi se uglavnom tretiraju protivupalnim lijekovima, antimuskulatornim relaksantima i fizikalnom terapijom. Još jedan od vrlo djelotvornih tretmana je tretman dekompresije, koji se obično sastoji od 10 tretmana, a pomaže u smanjenju pritiska na ugroženi nerve, piše Stil.kurir.rs.

Kranji i posljednji resurs je operacija kičme, koja se preporučuje kada stanje postane nepopravljivo, a bol i imobilitet počnu značajno da ugrožavaju kvalitet života.

Važno je da znate, prije nego što se opredijelite za operaciju, da neki alternativni tretmani mogu dati veoma dobre rezultate u olakšanju bola i smanjenju neprijatnih propratnih simptom diskus hernije.

Kiropraktika: Utvrđeno je da nameštanje kičme može biti efikasno za bolove u leđima koji imaju dugotrajan karakter.

Akupunktura: Iako su rezultati skromni, čini se da akupunktura prilično olakšava hronični bol u leđima i vratu.

Masaža: Ova ručna terapija može pružiti kratkoročnu pomoć ljudima sa hroničnim bolom u donjem dijelu leđa.

Joga: Kombinacijom fizičke aktivnosti, vježbe disanja i meditacije, joga može poboljšati funkcionisanje i ublažiti hronični bol kod nekih ljudi.

Koristite toplotu ili hladnoću: U početku hladne obloge mogu da se koriste za ublažavanje bolova i upale. Poslije nekoliko dana, možete da pređete na tople obloge koji će da omoguće olakšanje i smanje bol.

Izbjegavajte previše odmaranja u krevetu: Previše ležanja u krevetu može prouzrokovati krute zglobove i slabost mišića, što može komplikovati vaš oporavak. Umjesto toga, odmorite se u položaju koji vam odgovara 30 minuta, a poslije toga idite u kraće šetnje ili radite neki lakši kućni posao.

Važno je istaći da sve pomenute alternativne metode liječenja diskus hernije će dati značajno bolje rezultate i odložiti dalju dageneraciju, ukoliko se sa njima počne u ranoj fazi razvoja ovog stanja.

Izvor: