Saznajte kako pravilno hraniti psa i koju hranu odabrati

.
Svaki vlasnik psa će vam reći kako je imati psa najbolja stvar u životu. Ipak, mnogi ne spominju proces koji prolazite kada ga tek dobijete. Trebate naučiti kako hraniti psa, kada ga voditi u šetnju i što mu dopuštati, a što ne.

Psi su po građi svog zubala nesumnjivo mesojedi, no za razliku od mačaka potrebni su im i drugi sadržaji (povrće i voće). Iako se često govori o odnosima bjelančevina (proteina), ugljikohidrata i masti te vitamina i minerala u sastavu pseće hrane, ne smije se zanemariti ni porijeklo tih sastojaka u hrani.

 

Uravnotežena prehrana ne mora značiti idealan omjer u svakom obroku, no treba paziti da pas u dobije sve što je njegovu organizmu potrebno.

 

Mogućnosti raznolike prehrane su velike, a i tržište nudi različite tipove hrane: suha hrana, konzervirana hrana, sirova hrana (BARF).

 

Psi su različiti s obzirom na pasmine i veličine, ali se pravila oko hranjenja malo razlikuju. Kako biste znali kako hraniti psa, trebate znati koje je starosti vaš ljubimac te kako se hranio prije nego što je došao u vaš dom. Ako se radi o štencu, tada imate najjednostavniju situaciju u kojoj ćete mu vi stvoriti navike i vrijeme hranjenja.

 

Kako hraniti psa dok je štene?

 

Razvoj većine pasmina traje do godine dana starosti, intenzivniji je u prvih šest mjeseci. U tom periodu probavni sustav štenadi nije potpuno razvijen pa se način prehrane štenadi razlikuje od prehrane odraslih pasa. Zato štene treba hraniti češće.

 

U dobi do 3 mjeseca štence možete hraniti 4 puta dnevno. Kada dođe u dob od 5 mjeseci, uobičajeno je štence hraniti 3 puta dnevno, a ovisno o veličini pasmine broj hranjenja se postupno smanjuje na dva obroka dnevno. Nakon godine dana najbolje bi bilo prijeći na jedan obrok dnevno, no to ovisi o vašem psu. 

Ne zaboravite da o količini hrane koju pas jede morate paziti i na odlazak u šetnju radi njegova obavljanja nužde. Podražaj za obavljanje nužde javlja se često oko pola sata nakon hranjenja. Za psa bi bilo najbolje da ima priliku prošetati nakon svakog obroka. Zadovoljite njegove potrebe za kretanjem pa ga izvedite i na dužu šetnju barem jednom dnevno. Puno kretanja neophodno je za kvalitetan tjelesni razvoj, opće dobro stanje i raspoloženje svakog psa.

Čime hraniti psa?

 

Kada pogladite svog psa, prođite rukom po njegovom grudnom košu. Trebali biste lako napipati rebra. Ako se to ne događa, postoji šansa da ga prekomjerno hranite, to jest da ima višak kila. Prekomjerna težina može biti pogubna za pse uzrokujući mnoge ozbiljne zdravstvene poremećaje.Upravo zato bitno je znati kako hraniti psa.

 

Svaka hrana za pse u deklaraciji mora imati i uputu za hranjenje koju je potrebno dobro proučiti. Upute su okvir kako hraniti psa, preporuka proizvođača, a samo hranjenje treba prilagoditi potrebama svakog psa. 

 

Bez obzira na to koji ste tip prehrane izabrali, a to ovisi i o vašim afinitetima i o mogućnostima, uvijek pokušajte svom psu omogućiti i da uživa u svojim obrocima: nekim malim dodatkom mrkvice, kuhanog jajeta, jogurta, jabuke, borovnice. 

 

Suha hrana – dehidrat

 

Danas je to najrašireniji način prehrane, s jedne strane vrlo je praktičan za vlasnika, kreiran da zadovolji sve prehrambene potrebe psa, lagan je za korištenje, dugog roka trajanja i rastezljivog cjenovnog razreda.

 

Koristite li suhu hranu, svakako se preporučuje Premium i Superpremium hrana. Dehidrirana hrana se jednostavno čuva u kućanstvu, potrebno ju je pospremiti na suho i prozračno mjesto, u originalnom pakiranju ili praktičnom spremniku s poklopcem. 

 

Psu svakako treba biti stalno dostupna čista voda za piće. 

Konzervirana hrana

 

Konzervirana je hrana također brzo dostupna i praktična u primjeni, iako zahtjeva više prostora za spremanje, a i jednom otvorenu konzervu treba spremiti u hladnjak. Obično je pripremana na nižim temperaturama, manje je procesuirana od dehidrirane hrane, a zadržan je i visok postotak vlage.

 

Nedostatak može biti cijena, ali isto tako treba dobro paziti na sastav. Psima koji su hranjeni konzervama treba dodatno osigurati mogućnost žvakanja.

Osim dobre hrane za psa, postoji i ona koja je štetna za njihovo zdravlje i probavu: šećer, čokolada, mentol, alkohol, hrana koja sadrži puno soli i drugih začina, pečeno meso, sve kosti koje se oštro lome (peradi i ribe), mlijeko, povrće koje napuhava, kupusnjače, brokulu, cvjetaču, avokado, grožđe, orašaste plodove.

 

Najbolji pokazatelj o tome hranite li dobro psa, ima li dovoljno vode i je li zdrav je ljepota njegove dlake, dobra probava, aktivnost i veselje. 

Izvor: