Šest razloga zašto su leblebije jedna od najzdravijih namirnica koje možete kupiti

leblebije
Leblebije ili slanutak su mahunasta biljka i visokovrijedna namirnica za ljudsku prehranu. Sjeme je slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška, svijetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje jela.

 

Novija istraživanja koja su obuhvatila 19 različitih kultivara slanutka uzgajanih u stakleniku, pokazala su da je i lišće slanutka isto tako vrijedno pažnje, jer sadrži osim vitamina i značajnu količinu nekih minerala, pa tako može parirati kupusu i špinatu. Sadržaj kalcija, magnezija i kalija u lišću slanutka veći je nego u špinatu i kupusu dok je sadržaj željeza, cinka i bakra približno jednak.

 

Odličan su izvor biljnih proteina

Protein je osnovni makronutrijent potreban za sve, od popravke mišića do funkcije hormona, tako da je slanutak odličan dodatak svakom obroku ili međuobroku za povećanje proteina. Ako već slijedite vegansku ili vegetarijansku ishranu, velike su šanse da ste već navučeni na slanutak, zahvaljujući visokom sadržaju proteina: jedna unca slanutka sadrži oko 3 grama proteina. Budući da slanutak sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline osim metionina, smatra se kvalitetnijim izvorom proteina od nekih drugih mahunarki.

 

Bogat vlaknima

Kombinujte njihov visok sadržaj proteina sa njihovom velikom količinom vlakana – 2 grama vlakana po unci – i dobićete prirodno dobitnu kombinaciju hranljivih sastojaka potrebnu da zadovoljite glad i duže ostanete zadovoljni. Proteini i vlakna rade zajedno kako bi pomogli usporiti probavu i osigurati trajnu sitost.

 

Slanutak je hrana sa niskim GI za kontrolu šećera u krvi

Glikemijski indeks (GI) mjeri koliko brzo određene namirnice uzrokuju porast šećera u krvi nakon što ih pojedete. Slanutak je prilično nizak na ovoj skali sa ocjenom 28. A sa visokim sadržajem proteina i vlakana, mahune su odličan način za kontrolu šećera u krvi.

Starija studija iz 2008. godine pokazala je da su oni koji su jeli 728 grama slanutka sedmično imali značajno smanjenje nivoa inzulina natašte, važnog faktora u regulaciji šećera u krvi. A novija studija je otkrila da su nivoi glukoze u krvi bili značajno niži nakon 45 minuta kada su ljudi jeli humus s ugljikohidratima nego u poređenju sa samo ugljikohidratima, što sugerira da humus (napravljen od slanutka) može nadoknaditi hranu s višim glikemijskim indeksom.

 

Može vam pomoći da ispunite dnevne potrebe za željezom

Jedna šolja slanutka donosi oko 4,7 miligrama željeza, plus 2,1 mg vitamina C, koji pomaže telu da apsorbuje željezo. Budući da su određene vrste mesa i ribe, uključujući crveno meso i školjke, bogate željezom, oni koji su isključili ove izvore željeza iz svoje ishrane možda će propustiti svojih 18 miligrama dnevno. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, sa simptomima poput slabosti i umora. Ovo je vaš znak da pospite malo slanutka na salatu ili umočite paprike u humus za malo željeza u vašem danu.

 

Prepun je mikronutrijenata koji su zdravi za srce

Osim proteina i vlakana, slanutak nudi obilje moćnih vitamina i minerala, uključujući magnezijum , kalijum i selen. Na primjer, pokazalo se da kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska, među svojim mnogim drugim funkcijama. Ovi minerali također igraju ulogu u smanjenju upale koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Dodatni savjet koji vodi računa o srcu: provjerite sadržaj natrijuma u konzerviranom slanutku koji kupite i temeljito isperite te garbanzos.

 

Slanutak sadrži jedinjenja koja sprečavaju rak

Slanutak osigurava antioksidanse vitamin B i selen i ima potencijal da pomogne u sprječavanju određenih vrsta raka. Kada jedete slanutak, vaše tijelo stvara kratkolančanu masnu kiselinu zvanu butirat za koju se pokazalo da pomaže u oslobađanju tijela od bolesnih i umirućih stanica. Sadrže i druge dijetetske bioaktivne spojeve likopen, biokanin A i saponine za koje se pokazalo da smanjuju rizik od određenih vrsta raka.