Škodini automobili će komunicirati sa putnicima uz pomoć ChatGPT-a

.

Proizvođač iz Mlade Boleslave najavljuje integraciju digitalnog asistenta sa vještačkom inteligencijom ChatGPT u svojim automobilima. Takvi modeli stižu od sredine 2024. godine, a u pitanju su Enyaq, novi Kodiaq i Superb, ali i Octavia facelift.

Proizvođači automobila traže nove načine za interakciju s automobilima koje prave. Umjetna inteligencija je nesumnjivo najprikladnija za to, a realno i nekakav trend koji sve više uzima maha. Upravo zbog toga sve više proizvođača integriše ChatGPT u svoj multimedijalni sistem, a Česi nisu izuzetak.

Tako je češki proizvođač upravo najavio da će ChatGPT biti integrisan u njihove automobile od sredine 2024. godine. Digitalni asistent Laura, koji se može koristiti, na primjer, za upravljanje infotainment-om, navigacijom, klima uređajem i odgovaranje na pitanja opšteg znanja, sada će biti "obogaćen" vještačkom inteligencijom, te će sada moći razgovarati s korisnicima. Ovu novu funkciju pokreće Cerence Chat Pro od tehnološkog partnera Cerence Inc., nudeći jedinstvenu automobilsku integraciju ChatGPT-a.

Modeli proizvedeni na MEB GP i MQB Evo arhitekturi imat će koristi od ove nove tehnologije. Konkretno, riječ je o odabranim verzijama električnog Enyaqa, novoj generaciji Superba i Kodiaqa, ali i nadolazećoj Octaviji facelift.

Iz sigurnosnih razloga, zaštita podataka ostaje kao glavni prioritet, tako da ChatGPT neće imati pristup podacima o automobilu ili ličnim podacima korisnika. Nadalje, sva interakcija s digitalnim asistentom bit će izbrisana odmah nakon obrade. Ako sistem ne može odgovoriti na pitanje, ono će biti anonimno proslijeđeno AI ChatGPT-u. Ova karakteristika će takođe biti dostupna i u drugim modelima marki Volkswagen Grupe.