Spavate li na starom i pohabanom madracu? Evo kako to utječe na vaše zdravlje

.

Stručnjaci smatraju da bismo trebali promijeniti madrac na svakih šest do osam godina, a postoji nekoliko ozbiljnih razloga zašto.

Drijemanje na starom madracu nas dovodi u opasnost da udišemo prilično neugodne bakterije i plijesan. To može uzrokovati upalu grla, svrbež očiju, dijareju i povraćanje - pa čak i ozbiljne infekcije i upalu pluća .

Pohaban dušek takođe može dovesti do problema s leđima, bolova i čitavog niza problema sa spavanjem.

Stručnjaci za spavanje iz Opera Bedsa su za The Sun pojasnili: "Madraci pružaju osnovu i podršku neophodnu za postizanje kvalitetnog sna. Pravi dušek može utjecati na vaš san tako što će vam olakšati pritisak i spriječiti vas da se ujutro probudite s bolovima".

"Pronalaženje odgovarajućeg koji odgovara vašem stilu spavanja i zahtjevima ključno je za ukupnu udobnost, osiguravajući pravilnu fizičku obnovu, kognitivne funkcije, emocionalno blagostanje i ukupnu vitalnost. To je lični izbor i on treba da uzme u obzir individualne potrebe, preferencije i sve osnovne zdravstvene probleme", navode.

Napominju da jednom kada odaberemo adekvatan madrac, mnogi od nas ne prepoznaju znakove da je vrijeme za zamjenu.

"U zavisnosti od faktora poput upotrebe i habanja, madrace bi idealno trebalo mijenjati svakih šest do osam godina", zaključuju.

Posljedice za zdravlje ako to ne učinite mogu biti ogromne, a pohabani dušek je leglo bakterija. Istraživanja pokazuju da su oni žarište mikroskopske aktivnosti - sa stafilokokom, laktobacilom, streptokokom i E coli .

To može uzrokovati neugodne infekcije kože i želučane tegobe, kao i apscese, probleme sa zglobovima, pa čak i upalu pluća. Grinje se također mogu uvući u vlakna, uzrokujući ili pogoršavajući kožne probleme poput ekcema i respiratorne probleme poput astme .

Tjelesne tečnosti također prodiru kroz posteljine i upijaju se u dušek, zadržavajući se godinama. Stručnjaci smatraju da tokom životnog vijeka dušeka ove tečnosti mogu da napune dvije kade do vrha.