Šta od svoje hrane psu smijete, a što nikada ne smijete dati?

.
VLASNICI pasa često ne mogu odoljeti da ne podijele svoje omiljene namirnice s njima. Međutim, mnoge namirnice koje ljudi jedu, poput voća i povrća ...

Kruh: Psi mogu jesti kruh. Male količine običnog kruha (bez začina) neće izazvati probleme kod vašeg psa, ali mu neće pružiti ni zdravstvene koristi. Kruh nema nikakvu hranjivu vrijednost za njih. Ipak, ako psu dajete kruh, nije loše znati da je domaći kruh bolja opcija od kruha kupljenog u prodavaonici ili pekarnici jer taj kruh ne sadrži konzervanse.

Sir: Psi mogu jesti sir u umjerenim količinama ako pas podnosi laktozu. U tom slučaju, sir može biti izvrsna poslastica. Netolerantnost na laktozu kod pasa rijetka je pojava, ali je moguća. Međutim, mnoge vrste sireva mogu imati visok udio masnoća pa se preporučuje da se psu daju manje masne vrste.

Kukuruz: Psi mogu jesti kukuruz. Zapravo, on je jedan od najčešćih sastojaka u psećoj hrani.

Jaja: Psi mogu jesti jaja. Jaja su sigurna za pse sve dok su u potpunosti kuhana. Kuhana jaja dobar su izvor proteina.

Čokolada: Svi znamo da psi ne smiju jesti čokoladu. Ovo nije samo urbana legenda. Čokolada sadrži toksične tvari koje zaustavljaju metabolizam kod psa. Čak i samo malo čokolade, posebno tamne čokolade, može uzrokovati proljev i povraćanje. Velike količine čokolade mogu uzrokovati nepravilnu funkciju srca, pa čak i smrt. Zato je nužno da se što prije obratite veterinaru ako ste slučajno dali psu čokoladu ili je nekako sam uspio doći do nje.

Riba: Psi mogu jesti ribu. Ona sadrži dobre masti i aminokiseline što povoljno utječe na zdravlje psa. Losos i srdele posebno su korisni - losos zato što je bogat vitaminima i proteinima, a srdele jer imaju meke kosti koje se lako probavljaju i dobar su izvor kalcija. Iznimka su ribe s oštrim kostima jer njih morate čistiti, što može biti zamorno, a pas se može zadaviti nekom od takvih kostiju. Savjet je da se pas nikada ne hrani sirovom ribom, već samo skuhanom i ohlađenom, a unos ribe potrebno je ograničiti maksimalno na dva puta tjedno.

Bijeli luk: Nikako. Bijeli luk može stvoriti anemiju kod pasa, a primijetit ćete tako što su desni kod psa blijedo obojeni. Osim anemije, pas može dobiti povišeni tlak, povećan broj otkucaja srca, slabost i kolabirati. Ako mislite da je pas pojeo nekoliko češnjeva bijelog luka, pratite kako se ponaša nekoliko dana, a čim primijetite prve znakove neobičnog ponašanja, obratite se veterinaru.

Sladoled: Psi ne bi smjeli jesti sladoled. Sladoled sadrži puno šećera i najbolje je da ga ne dijelite sa svojim psom. Ako mu želite dati slatku poslasticu, a i da ga ohladite u vrućim ljetnim danima, možete zamrznuti nekoliko komada jagoda, maline ili jabuke i počastiti ga slatkom i hladnom poslasticom.

Izvor: