Šta vaši psi baš i ne vole da im radite, a jače je od vas

psi
Bez dubljeg promišljanja, često netačno interpretiramo emocije naših pasa i sprovodimo aktivnosti koje im možda nisu prijatne. The Times of India donosi osam stvari na koje je važno obratiti posebnu pažnju.

 

1. Ne vole baš zagrljaje

Možda vam je slatko da izražavate nežnost prema vašem ljubimcu ili jednostavno uživate u osećaju bliskosti s psom, ali psi zapravo ne uživaju u zagrljajima. Umesto toga, bolje je da ih lagano tapšete po leđima.

2. Ne narušavajte privatnost vašeg psa

Psi ne vole kada im se približavate licem ili kada ste previše blizu njih. Takođe, nisu oduševljeni ni kada im se obraćate s visine ili trčite prema njima.

3. Nemojte im braniti da njuškaju

Kada izvodite svoje pse u šetnju, omogućite im da istražuju okolinu i njuškaju uokolo. Ova radnja je vrlo prirodna za pse.

4. Ne dopustite da vaš pas postane razmažen

Strogim pravilima psima osiguravate strukturu, a prirodno se osećaju sigurno u okviru rutine. Ako vaš pas ispoljava neposlušnost, često je to rezultat nedostatka jasnih smernica. Obuka pasa ima ključnu ulogu u podsticanju njihovog mentalnog razvoja.

5. Ne vičite i izbegavajte strogo kažnjavanje

Baš kao i ljudi, psi ne podnose vikanje. Oni osećaju vašu emocionalnu reakciju i agresivan ton može da izazove strah kod pasa. Ponekad, psi mogu čak i da pokažu znakove depresije i osećaja anksioznosti zbog takvih situacija.

6. Izbegavajte nošenje jakih parfema u blizini pasa

Osetljivost njuha kod pasa je visoka i određene mirise ne podnose, posebno jake parfeme.

7. Ne zanemarujte vašeg psa

Psi su društvena bića te preferiraju društvo više od osećaja napuštenosti. Često doživljavaju strah kada su odvojeni od osoba ili drugih životinja na koje su naviknuti.

8. Ne oblačite vaše pse

Iako se može činiti simpatično i zabavno, psi to ne vole. Ako nisu naučeni na odeću od najranijeg uzrasta, nisu skloni prihvatanju oblačenja.